Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit ovoce na čaj (ledový i horký) | recept

Jak připravit ovoce na čaj (ledový i horký) | recept

Jak připravit ovoce na čaj (ledový i horký) | recept. Recept je rychlejší variantou zpracování ovoce na populární pečený čaj. Rozdíl spočívá v kratší době tepelné úpravy, přičemž chuť výsledného nápoje z takto připravených ovocných druhů je srovnatelná. Tímto způsobem lze zpracovat téměř všechno ovoce, kombinace si vytvoříte podle své chuti a dostupnosti surovin. Základní recept můžete obohatit kořením nebo bylinkami. Já dávám přednost čistému ovoci, meduňku, mátu či limetu přidávám do hotového nápoje čerstvou. 

Co je potřeba

  • 1000 g ovoce podle uvážení
  • 250 ml cukrového rozvaru
1

Ovoce na přípravu polotovaru musí být prvotřídní jakosti, nepoškozené, bez nečistot. Před zpracováním ho opláchněte pod tekoucí vodou a nechte okapat. Kombinujte druhy, jež se budou vzájemně chuťově doplňovat. Pro vyváženou chuť volte do směsi i kyselejší druh ovoce nebo přidejte citron. Citron v bio kvalitě můžete nechat i s kůrou, jinak ho oloupejte. Měkké a drobné ovoce nechte celé, větší a tvrdé (jablka, hrušky) pokrájejte na menší kousky a 2 minuty předvařte.

2

Ovoce zalijte předem připraveným cukrovým rozvarem. Cukrový rozvar připravíte promícháním 1 litru vody s 1500 g krupicového nebo krystalového cukru. Vodu s cukrem přiveďte do varu, seberte vzniklou pěnu a var ihned ukončete. Cukrový rozvar můžete mít připravený dopředu, v uzavřených lahvích vydrží. 

3

Horkým rozvarem přelijte ovoce, pustí šťávu. Jestliže kombinujete ovoce, které se „nepotká“ a máte ho uskladněné v mrazničce, směs i s rozvarem prohřejte, aby ovoce rozmrzlo. Teprve pak plňte do sklenic. Sklenice s ovocem uchovejte v chladu. Pokud sklenice s ovocem zavaříte (80 °C, 20 min.), polotovar na čaj vydrží uskladněný při pokojové teplotě.

4

Z hotového polotovaru si udělejte studený nebo teplý čaj.

Doporučuji tento postup na ledový čaj: v nádobě nechte vylouhovat ve studené vodě sypaný černý nebo zelený čaj, nejlépe přes noc v chladničce. Množství vody a čaje určete podle porcí. Pak sceďte a přidejte podle chuti připravenou ovocnou směs. Teplý nápoj připravíte tak, že obsah skleničky smícháte s připraveným horkým čajem.

Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak upéct ostružinový koláč | recept
Jak upéct ostružinový koláč | recept
Jak upéct ostružinový koláč | recept. Mezi námi je mnoho lidí, co z různých důvodů vyřadili mouku ze svého jídelníčku. Zejména pro ty je určen následu…
Jak nakupovat vodní meloun
Jak nakupovat vodní meloun
Meloun je druh zeleniny, kterou si dopřává mnoho lidí zejména v létě. Vodní meloun s typicky červenou dužninou představuje osvěžující a skvělý způsob,…
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept
Jak zavařit hrušky v medu | recept. Domácí kompoty se hodí mít v zásobě ve sklepě nebo spíži. V zimě je využijete na výborné koláče, dezerty nebo…
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty
Jak naložit ovoce do alkoholu | recepty. Konzervování v alkoholu údajně vynalezli v klášterech středověké Evropy. Ovoce můžeme nakládat do samotného a…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.