Jak připravit opékaná marinovaná játra
Jak připravit opékaná marinovaná játra | recept z játry. Játra – dříve postrah školních jídelen, nyní často na špici gastronomie. A co by také ne, když typická úprava jater, v podobě velkých kusů zalitých hnědou omáčkou, je postupně vytlačována mnohem zajímavějšími a lákavějšími způsoby úprav a servírování. Tato opékaná marinovaná játra jsou toho důkazem. Sladkokyselá kořeněná marináda ovoněná čerstvou petrželkou udělá z opečených jater doslova pochoutku.
Co je potřeba
Marináda:
- 10 stroužky česneku
- 1 vrchovatá hrst hladkolisté petržele
- 100 ml olivového oleje
- 100 - 125 ml červeného vinného octa
- 1 lžíce sušeného tymiánu
- 1 lžíce sladké mleté papriky
- 1 lžička soli
+
- 1 kg vepřových jater
- slunečnicový olej na opékání jater
+
- 4 lžíce krupicového cukru
- 4 lžíce kečupu
- 1 lžička římského kmínu
K takto upraveným játrům dokonale ladí kousek čerstvého či opečeného pečiva, bagety. Ale pokud chcete marinovaná játra servírovat jako hlavní chod, doporučuji v závěrečně fázi do pánve přilít přiměřené množství tekutiny (vody či vývaru), která vytvoří více omáčky a podávat například s rýží, těstovinami, ale i opečenými bramborami.
Tipy
Připravená játra můžete servírovat buď okamžitě anebo až další den, kdy se játra v marinádě krásně proleží a chutě se promísí. Což osobně vřele doporučuji.
Diskuze k článku