Jak připravit obrácený jablečný koláč | recept
Nabízím svůj recept na chutný obrácený jablečný koláč. Moučník je velmi variabilní, podle chuti použitých jablek je pokaždé jiný. Jablka můžeme smíchat s hruškami, popř. upečeme pouze hruškový, švestkový, meruňkový apod. Postup je stále stejný a variant mnoho. Ani začátečník se nemusí bát, příprava je velice snadná a chutný výsledek zaručen. Takže vám přeji dobrou chuť.
Co je potřeba
- 5 vajec
- 1 čtvrtlitrový hrnek krystalového cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 1/2 hrnku méka
- 1/2 hrnku oleje
- 2 hrnky polohrubé mouky
- 1 balíček prášku do pečiva
- jablka dle uvážení
- na polevu: vanilkový pudink nebo čokoládu
Na plech s vyšším okrajem položíme papír na pečení a na něj navrstvíme jablka. Jablka můžeme rozstrouhat na hrubém struhadle nebo pokrájet na plátky. Podle toho, jaké chuti dáváme přednost, jablka ochutíme. Lze je osladit, posypat skořicí i rozinkami. Nic nezkazíme, necháme-li jen jablka. Jablečná vrstva by měla mít tloušťku aspoň 1,5 cm. Jablka upěchujeme a jdeme připravit těsto.
Oddělíme žloutky od bílků a bílky odložíme na později. Žloutky s cukrem utřeme a postupně přidáváme mléko, olej a po částech mouku, promíchanou s kypřicím práškem. Ušleháme z odložených bílků sníh a opatrně vmícháme do utřené směsi. Sníh zlehka obracíme, aby moučník byl správně nadýchaný. Promíchané těsto rozetřeme na jablečnou směs a dáme do předehřáté trouby. Pečeme přibližně 30 minut při 180 stupních.
Tipy
Pro toho, kdo nemá rád spojení jablek a čokolády nebo nejí želatinu, jeden tip na polevu. Ve světlé ovocné šťávě nebo jen vodě s cukrem rozmícháme balíček vanilkového pudinku a uvaříme podle návodu na obale. Pak polijeme hotový koláč. Tato poleva je u nás nejoblíbenější.
Diskuze k článku