Jak připravit míchaný salát s hořčičnou zálivkou a bylinkovými krutony | recept
Míchaný salát s hořčičnou zálivkou a bylinkovými krutony | recept. Září je jedním z nejbohatších měsíců, co se čerstvých domácích plodin týče. Proto toho musíme využít ve všech směrech. Do salátů proto použijte jen čerstvou zeleninu od místních pěstitelů, která k vám necestovala stovky kilometrů a nebyla dlouho skladovaná při nízkých teplotách, díky nimž se sice brzdí hnilobné a další procesy, ale chuť je pak méně intenzivní. Takové zeleniny si užijeme dost v zimních měsících. Sáhněte tedy po voňavých rajčatech a křehkých okurkách babího léta, přidejte domácí hlávkový salát a šťavnaté papriky a vše doplňte jednoduchou zálivkou a krutony s čerstvými bylinkami.
Co je potřeba
Na salát si přichystejte:
půlka hlávkového salátu
4 středně velká vyzrálá rajčata
1 okurka
2 sladké papriky (ideálně kombinace bílé/zelené a červené- pro estetický efekt i chuť)
1 lahůdková cibulka
Na zálivku si připravte:
2 lžíce olivového oleje
1 lžíce hořčice
1 lžíce jablečného octa
špetka soli a pepře
Na bylinkové krutony budeme potřebovat:
2 krajíce včerejšího chleba
1 lžíce slunečnicového oleje
hrst bylinek (petržel, rozmarýn, majoránka, oregano – dle chuti)
špetka soli
Všechnu zeleninu operte, salát natrhejte na kusy a vysušte v odstředivce. Papriky zbavte semínek a pokrájejte na drobné kousky, stejně tak rajčata a okurku. Cibulku nakrájejte na nejjemnější kousky. Vše přendejte do hluboké mísy a promíchejte.
Do menší misky nalijte ocet a olej, přidejte hořčici, přisypte sůl a pepř. Všechny ingredience prošlehejte metličkou, tak aby se dokonale propojily. Zálivkou přelijte zeleninu a zamíchejte.
Na krutony nejprve nakrájejte chléb na menší kostičky. Na pánvi rozehřejte olej a opečte na něm krutony dokřupava, mírně osolte. Mezitím natrhejte bylinky, operte je a nasekejte nadrobno. Když je chléb opečený, stáhněte ho z plamene a přidejte bylinky. Pomocí dvou vařeček krutony prohazujte tak dlouho, než se všechny obalí v bylinkách.
Připravený salát rozdělte na misky nebo menší talíře a posypte bylinkovými krutony. Podávejte jako přílohu ke grilovanému masu nebo jako lehký oběd.
Diskuze k článku