Jak připravit lilkovou směs s rajčaty na těstoviny i k masu | recept
Jak připravit lilkovou směs s rajčaty na těstoviny i k masu | recept. Lilek neboli baklažán, se konzumuje celý, včetně slupky. Vždy je třeba tepelně ho upravit, za syrova je mírně jedovatý a způsobuje zažívací obtíže. Lilek je vhodné nakrájet na plátky silné 0,5–1 cm a osmažit na oleji nebo podávat jako součást zapékaných pokrmů. Po nakrájení na plátky lilek osolíme a několik minut počkáme. Pustí šťávu, kterou papírovým ubrouskem odsajeme a lilek dále zpracováváme. Lilek obsahuje vitamin C, draslík a vápník. Skladujeme ho při teplotě 7–10 °C maximálně týden. Nakupujeme plody s lesklou neporušenou slupkou bez hnědých skvrn. Stopka nesmí být hnědá, ale zelená. Plody bez stopky nekupujeme, budou pravděpodobně staré. Následující recept je na zeleninovou směs, kterou využijete v kuchyni mnoha způsoby. Vyzkoušejte si připravit vynikající lilkovou směs na těstoviny, ke grilovanému masu či k rybám.