Jak připravit kuskus na sladko | recept
Kuskus na sladko | recept. Kuskus se u nás připravuje spíše jako příloha k zelenině či masu. Zkuste kuskus připravit také na sladko jako dezert. Určitě bude chutnat vám i vašim dětem a navíc uděláte něco pro své zdraví, neboť do sladkého kuskusu patří i spousta ovoce. Postup přípravy kuskusu na sladko naleznete v našem článku.
Co je potřeba
Co je potřeba na 3 - 4 porce:
- 100 g kuskusu
- asi 200 ml vroucí vody
- 1 lžíce olivového oleje nebo másla
- 3 lžíce datlového sirupu nebo medu
- ovoce (např. 1 jablko, 1 hruška a 1 mandarinka), sušené ovoce (zhruba hrst), oříšky (asi 2 lžíce)
- 1/2 lžičky mleté skořice
Kuskus je vlastně obilná krupice, která se nevaří, pouze se zalije vroucí vodou a nechá nabobtnat. Je spjatý zejména s arabskou a severoafrickou kuchyní. V dnešní době můžete zakoupit kuskus vyrobený z několika druhů obilovin. Asi nejznámějším druhem je pšeničný kuskus, vyrábí se však např. i kuskus ječný, špaldový a pro celiaky vhodný kuskus kukuřičný či rýžový. Je jen na Vás, jaký druh si vyberete.
Tipy
- Kuskus na sladko můžete připravit klidně s jogurtem, zmrzlinou, ovocným kompotem či čokoládou.
- Místo datlového sirupu či medu zkuste použít sirup rýžový, kukuřičný, javorový či agávový.
- Kuskus můžete dochutit také kousky čerstvé máty.
Diskuze k článku