Jak připravit jemnou celerovou pomazánku | recept
Celer je v české kuchyni znám především v kombinaci s další kořenovou zeleninou jako základ pro některé typické omáčky a často je používán do polévek. Celer je však velmi chutný také ve své syrové podobě. Obsahuje velké množství minerálních látek a vitamínů, zároveň je málo kalorický, tudíž je velice dietní a zdravý. V tomto receptu se celer uplatňuje ve své syrové podobě jako chuťový základ pomazánky. Pomazánka je zjemnělá pomazánkovým máslem a zakysanou smetanou, majonéza pak podtrhne chuť všech ostatních ingrediencí a dokonale je propojí. Příprava celerové pomazánky zabere jen pár minut a zvládne ji naprostý začátečník. Nejlépe si ji vychutnáte na čerstvém pečivu.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 200 g celeru
- 2 lžíce pomazánkového másla
- 2 lžíce zakysané smetany
- 1 lžíce majonézy (může být i méně tučná verze)
- 2 lžičky citronové šťávy
- sůl a pepř na dochucení
- čerstvé pečivo nebo chléb k podávání
- několik cherry rajčátek na dozdobení
Pomazánku vidličkou naneseme na čerstvé pečivo, na němž chutná nejlépe. Chcete-li, můžete samozřejmě dát přednost chlebu. Cherry rajčátka omyjeme a nakrájíme na kolečka. Těmi pak dozdobíme pomazánku. Celerová pomazánka je skvělá jako lehká večeře nebo svačina. V létě ji navíc můžeme ozdobit či dochutit i čerstvými bylinkami.
Diskuze k článku