Jak připravit hroznovou marmeládu s příchutí „svařáku“ | recept
Hroznová marmeláda s příchutí „svařáku“ | recept. K plnění pečeného drobného cukroví na slavnostní příležitosti ráda používám domácí marmelády. Každý rok si pár sklenek vyrobím z netradičního ovoce nebo s nezvyklými příchutěmi. Marmeláda z hroznů s příchutí svařáku je jednou z nich. Hodí se k plnění (nejen) vánočních dobrůtek, linecké s ní chutná někomu víc než rybízová klasika. Marmeláda obsahuje celé kuličky, vybírejte proto odrůdy révy bez pecek.
Co je potřeba
- modré hrozny vinné révy
- 10 g citrusového pektinu
- 700 g krupicového cukru
- svitek celé skořice
- 4 hřebíčky
- lžička citronové nebo pomerančové kůry
- 2 kousky z hvězdičky badyánu
- 1 lžíce citronové šťávy pro hodně sladké hrozny
Hroznovou šťávu povařte s kořením v širokém kastrolu se silným dnem. Vařte asi 15 minut, aby chuť a vůně koření přešla do šťávy. Varem se tekutina odpaří a trochu zahustí. Po ukončení varu odstraňte koření a odvažte 700 g šťávy. Přidejte 300 g kuliček vína a přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, přisypte cukr smíchaný s pektinem a vařte ještě několik minut. Přesná doba bude uvedena na sáčku s pektinem. Ke konci varu přidejte citronovou šťávu, marmeláda bude lépe želírovat. Jsou-li hrozny kyselejší, obejdete se bez ní. Hotový džem odstavte a nechte asi 5 minut ustát.
Diskuze k článku