Jak připravit hroznovou marmeládu s příchutí „svařáku“ | recept
Hroznová marmeláda s příchutí „svařáku“ | recept. K plnění pečeného drobného cukroví na slavnostní příležitosti ráda používám domácí marmelády. Každý rok si pár sklenek vyrobím z netradičního ovoce nebo s nezvyklými příchutěmi. Marmeláda z hroznů s příchutí svařáku je jednou z nich. Hodí se k plnění (nejen) vánočních dobrůtek, linecké s ní chutná někomu víc než rybízová klasika. Marmeláda obsahuje celé kuličky, vybírejte proto odrůdy révy bez pecek.
Co je potřeba
- modré hrozny vinné révy
- 10 g citrusového pektinu
- 700 g krupicového cukru
- svitek celé skořice
- 4 hřebíčky
- lžička citronové nebo pomerančové kůry
- 2 kousky z hvězdičky badyánu
- 1 lžíce citronové šťávy pro hodně sladké hrozny
Krok 1
Nejprve hrozny omyjte, odstraňte nekvalitní plody a vylisujte šťávu. Pokud vy ani nikdo známý nemá lis na ovoce, otrhejte bobule od třapin, rozmačkejte je a povařte. Změklé a horké hrozny propasírujete přes kovové síto. Další možnost je hrozny umlít v mlýnku na ovoce.
Krok 2
Marmeládu vařte z malého množství ovoce, bude rychleji hotová. K 700 g prolisované šťávy potřebujete 700 g cukru, 300 g hroznových kuliček, sáček (10 g) citrusového pektinu a koření. V případě hodně sladkých hroznů ještě 1 lžíci citronové šťávy.
Krok 3
Hroznovou šťávu povařte s kořením v širokém kastrolu se silným dnem. Vařte asi 15 minut, aby chuť a vůně koření přešla do šťávy. Varem se tekutina odpaří a trochu zahustí. Po ukončení varu odstraňte koření a odvažte 700 g šťávy. Přidejte 300 g kuliček vína a přiveďte k varu. Jakmile začne směs vařit, přisypte cukr smíchaný s pektinem a vařte ještě několik minut. Přesná doba bude uvedena na sáčku s pektinem. Ke konci varu přidejte citronovou šťávu, marmeláda bude lépe želírovat. Jsou-li hrozny kyselejší, obejdete se bez ní. Hotový džem odstavte a nechte asi 5 minut ustát.
Krok 4
Marmeládu plňte do čistých sklenic s víčkem, uzavřete a postavte dnem vzhůru na 15 minut. Zavařovat nemusíte a marmeláda vydrží beze změny chuti i 2 roky.