Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit houby, aby byly stravitelnější

Jak připravit houby, aby byly stravitelnější

Pro někoho jsou jedlé houby delikatesou, pro druhého jen sběratelskou vášní a pro další je to kombinace obojího. Ve všech případech je dobré o houbách co nejvíce vědět, a to i pro takové houbaře, co je nejedí, ale někomu darují. Obdarovaný důvěřuje, že mezi jedlými houbami se neskrývá prašivka. Ten kdo houby konzumuje, by je měl zcela určitě znát, dobře zpracovat a vědět, že houby jsou velice těžce stravitelné. Existuje ovšem fígl, jak stravitelnost hub zlepšit.

1

Citrón zlepší stravitelnost

Nejprve houby očistíme, vypereme a ještě před tepelnou úpravou přiměřeně osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Citrón vydatně zlepší jinak dost těžkou stravitelnost hub. Houby dejte na předsmaženou cibulku a za stálého míchání poduste pod pokličkou na mírném ohni. Houby duste nejméně 20 minut, aby byly dobře upravené a stravitelné. Pokud se voda z hub rychle vysmahne, podstříkněte je trochou vody, aby se nepřipalovaly. Až se vám budou zdát houby hotové a voda se vysmahne, rozklepněte několik vajec a smíchejte s houbami, až směs zhoustne tak, jak si ji představujete. Vejce by měla být dobře tepelně zpracovaná. Směs můžete ještě dochutit solí nebo pepřem a je hotovo.

2

Nebojte se ohřívaných hub

Mýtus ohřívaných hub není opodstatněný, rozhodně není pravdivý jak se traduje, že podruhé ohřívané houby jsou jedovaté.

3

Pozor na skladování uvařených hub v teple

Houby by mohly být nebezpečné, když je po uvaření necháme příliš dlouho stát v teple. Nezapomeňte, že po vychladnutí je musíme dát hned do ledničky, anebo, což je ještě lepší, do mrazáku. Podušené houby v mrazničce nevadí, nejsou cítit, nemají pronikavé aroma, na rozdíl od syrových hub. Ty do mrazáku nepatří, mají vydatné aroma a natáhnou jej i jiné potraviny.

4

Sušené houby jako koření

Najemno umleté sušené houby jsou skvělým kořením do omáček, polévek i na maso. Houbový prášek udělá divy, jídlo bude chutnější a výborně aromatické.

5

Houby ve sladkokyselém nálevu

I tady platí, že houby přiměřeně osolíme a zakapeme citrónovou šťávou před zpracováním. Do každé sklenky, kterou jsme umyli a vypařili horkou vodou, dáme pokrájené syrové houby, případně přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, připravený a povařený (již vychladlý) nálev nalijeme na houby, dobře zavíčkujeme a sterilizujeme. Od doby, kdy se voda začne vařit, zavařujeme ještě nejméně 20 minut.

Varování

  • Sbírejte jen houby, které dobře znáte!
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat a uchovat houby
Jak zpracovat a uchovat houby
Houby jsou zvláštním a voňavým darem přírody. Tento každoročně relativně krátkodobý dar lesa se lidstvo od pradávna snažilo uchovat tak, aby byl použi…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.