Jak připravit houby, aby byly stravitelnější
Pro někoho jsou jedlé houby delikatesou, pro druhého jen sběratelskou vášní a pro další je to kombinace obojího. Ve všech případech je dobré o houbách co nejvíce vědět, a to i pro takové houbaře, co je nejedí, ale někomu darují. Obdarovaný důvěřuje, že mezi jedlými houbami se neskrývá prašivka. Ten kdo houby konzumuje, by je měl zcela určitě znát, dobře zpracovat a vědět, že houby jsou velice těžce stravitelné. Existuje ovšem fígl, jak stravitelnost hub zlepšit.
Krok 1
Citrón zlepší stravitelnost
Nejprve houby očistíme, vypereme a ještě před tepelnou úpravou přiměřeně osolíme a zakapeme citrónovou šťávou. Citrón vydatně zlepší jinak dost těžkou stravitelnost hub. Houby dejte na předsmaženou cibulku a za stálého míchání poduste pod pokličkou na mírném ohni. Houby duste nejméně 20 minut, aby byly dobře upravené a stravitelné. Pokud se voda z hub rychle vysmahne, podstříkněte je trochou vody, aby se nepřipalovaly. Až se vám budou zdát houby hotové a voda se vysmahne, rozklepněte několik vajec a smíchejte s houbami, až směs zhoustne tak, jak si ji představujete. Vejce by měla být dobře tepelně zpracovaná. Směs můžete ještě dochutit solí nebo pepřem a je hotovo.
Krok 2
Nebojte se ohřívaných hub
Mýtus ohřívaných hub není opodstatněný, rozhodně není pravdivý jak se traduje, že podruhé ohřívané houby jsou jedovaté.
Krok 3
Pozor na skladování uvařených hub v teple
Houby by mohly být nebezpečné, když je po uvaření necháme příliš dlouho stát v teple. Nezapomeňte, že po vychladnutí je musíme dát hned do ledničky, anebo, což je ještě lepší, do mrazáku. Podušené houby v mrazničce nevadí, nejsou cítit, nemají pronikavé aroma, na rozdíl od syrových hub. Ty do mrazáku nepatří, mají vydatné aroma a natáhnou jej i jiné potraviny.
Krok 4
Sušené houby jako koření
Najemno umleté sušené houby jsou skvělým kořením do omáček, polévek i na maso. Houbový prášek udělá divy, jídlo bude chutnější a výborně aromatické.
Krok 5
Houby ve sladkokyselém nálevu
I tady platí, že houby přiměřeně osolíme a zakapeme citrónovou šťávou před zpracováním. Do každé sklenky, kterou jsme umyli a vypařili horkou vodou, dáme pokrájené syrové houby, případně přidáme na kolečka nakrájenou cibuli, připravený a povařený (již vychladlý) nálev nalijeme na houby, dobře zavíčkujeme a sterilizujeme. Od doby, kdy se voda začne vařit, zavařujeme ještě nejméně 20 minut.
- Sbírejte jen houby, které dobře znáte!