Dýňová marmeláda | recept. Není jistě pochyb, že dýně je v posledních letech velmi módní potravinou. Zdá se, že její užití je téměř univerzální. Dýně se může uplatnit ve slaných pokrmech, ale také při přípravě sladkých jídel a moučníků. Není proto s podivem, že dýni můžeme využít i při letním a podzimním zavařování. Vzhledem k tomu, že se její dužina poměrně snadno rozvaří, můžeme z ní připravit i výbornou marmeládu. Pomocí dalších přidaných surovin lze vykouzlit pokaždé jinou výslednou chuť.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
1 kg očištěné dýně (ideálně dýně Hokkaido)
500 g cukru krupice
2 citrony + 1 citron ideálně v biokvalitě, z něhož použijeme pouze kůru
1
Pokud máme dýni Hokkaido, stačí ji pouze omýt a už jí můžeme začít zpracovávat. Její slupka snadno při vaření změkne a navíc obsahuje dost zdraví prospěšných látek, kterých bychom se jejím oloupáním zbytečně zbavovali. Díky ní bude mít marmeláda výraznou oranžovou barvu.
2
Dýni zbavíme semínek a nepotřebných vláken. Nakrájíme ji na drobné kostky a vhodíme do většího hrnce. Zalijeme vodou tak, aby byla dýně celá ponořená. Vodu s dýní přivedeme k varu.
3
Než budeme vymačkávat šťávu z citronů, poválíme je a pomačkáme, aby se tekutina lépe uvolnila. Oba citrony tedy odšťavníme. Šťávu odložíme stranou. Zbylý citron důkladně očistíme pod teplou vodou, pokud ho nemáme v biokvalitě. Opatrně jej zbavíme kůry a nasekáme ji na opravdu drobné proužky, aby byly v marmeládě vidět, ale aby příliš „nepadaly“ na jazyk.
4
Dýni povaříme přibližně 20 minut, aby úplně změkla. Poté ji stáhneme z ohně. Ponorným mixérem rozmixujeme uvařenou dýni dohladka. Přilijeme šťávu z citronů a přidáme připravené proužky kůry. Odvážíme si cukr a přisypeme jej k vařené dýni. Vše důkladně promícháme.
5
Dýňovou směs vrátíme na plamen a znovu přivedeme k varu. Marmeládu svařujeme dalších 20 minut. Správnou konzistenci poznáme podle toho, že trochu kápneme na talířek a necháme chvíli ztuhnout. Pokud po chvíli steče z talířku, musíme vařit ještě chvíli.
6
Marmeládou plníme skleničky, které jsme si předtím vysterilizovali. Pokud chceme marmeládu skladovat delší dobu, ještě ji sterilizujeme přibližně 15 minut při 85 °C.
Jak uvařit podzimní polévku z dýně, pórku a cukety | recept. Tato polévka je spojením hned tří oblíbených podzimních polévek. Dýně, pórek i cuketa jso…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku