Cukroví ze strojku je vánoční evergreen v každé domácnosti, kde se peče. Není divu, je s ním nejméně práce ze všech druhů drobného vánočního pečiva. Všechna těsta se připravují stejným způsobem – nejprve se promíchají sypké ingredience a pak se přidá nastrouhaný tuk, vejce, mléko. Vypracované těsto se nechá chvíli v chladu a následně se protlačuje nástavcem na masovém strojku nebo kuchyňském robotu. Tvary se pokládají rovnou na plech, který se nevymazává popř. jen velmi slabě. Hotové pečivo se obaluje v různě ochuceném cukru, slepuje marmeládou nebo zdobí polevou. Několik předpisů na lisované cukroví je obsahem dnešního článku.
Jednoduché kakaové těsto
Co je potřeba:
280 g ztuženého tuku
280 g hladké mouky
400 g moučkového cukru
4 lžíce kakaa
Těsto se musí déle zpracovávat, hůře se spojuje. Tvoříme různé tvary. Pečeme několik minut při 180 °C.
1
Máslové těsto se Solamylem
Co je potřeba:
280 g hladké mouky
180 g másla nebo Hery
70 g moučkového cukru
2–3 lžíce vlažného mléka
1 žloutek
1/4 lžičky solamylu
20 g kakaa
Vypracujeme těsto a po krátkém odležení tvarujeme. Pečeme při 180 °C několik minut.
2
Těsto s pudinkem
Co je potřeba:
500 g hladké mouky
250 g ztuženého tuku
125 g másla
250 g moučkového cukru
3 vejce
5 vanilkových pudinků (i jiné)
Tvary slepujeme marmeládou a máčíme v čokoládové polevě. Pečeme stejně jako předešlé.
3
Kokosové těsto
Co je potřeba:
600 g hladké mouky
250 g moučkového cukru
300 g másla
250 g strouhaného kokosu
1 vanilkový cukr
1/2 prášku do pečiva
1–2 vejce
Vytváříme věnečky, po vychladnutí máčíme v čokoládě.
Trochu jiný recept na kokosové cukroví ze strojku – kokosové rohlíčky
4
Těsto s příchutí rumu
Co je potřeba:
350 g hladké mouky
100 g moučkového cukru
250 g másla
1 vanilkový cukr
1 lžíce rumu
Z odpočinutého těsta tvarujeme věnečky a horké obalujeme v cukru.
5
Jemné a křehké těsto
Co je potřeba:
500 g Hery nebo másla
2 vejce
200 g moučkového cukru
700 g hladké mouky
1–2 lžíce rumu
Pečeme v mírné troubě, konečná úprava záleží na vašem uvážení.
Jak upéct cukroví s ořechovým krémem | recept. Toto cukroví je z kategorie pro začátečníky. Vypadá hezky, přitom příprava je velice snadná. Krém je te…
Sušenky z lisu nebo strojku | recept na kokosové, vanilkové a kakaové sušenky. Sušenky vyráběné pomocí lisu na těsto nebo s nástavcem na masový stroje…
Jak upéct marcipánky | slepované perníkové cukroví. Okolo svátku Mikuláše začíná ten správný čas, kdy je třeba začít s pečením cukroví. Určitě už máte…
Diskuze k článku