Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit domácí prejt

Jak připravit domácí prejt

Dnešní recept se rozhodně nedá považovat za zdravé jídlo, ale občas si dopřát třeba domácí prejt nikomu neuškodí. Prejt byl mojí nejoblíbenější zabíjačkovou pochoutkou do té doby, než jsem na jedné takové akci viděla, z čeho se dělá. Vím, na obvyklých ingrediencích není nic závadného, ale stejně... Dostal se ke mně recept, který se mi na první přečtení líbil a hned jsem ho vyzkoušela. Pravý zabijačkový prejt to sice není, ale chutí se mu velmi blíží. Podělím se o něj s vámi.

Co je potřeba

  • 1 000 g vepřového bůčku
  • 300 g játrové cihly
  • 6 rohlíků
  • trochu mléka
  • 1 cibule
  • 9 stroužků česneku (podle sebe)
  • sůl
  • pepř
  • majoránka
  • sádlo na vymazání pekáčku
1

Vepřový bůček uvařte v osolené vodě doměkka. Vychladlý bůček vykostěte a umelte na masovém strojku.

Jak připravit domácí prejt
2

Do prejtu se na ochucení mj. přidávají játra, v receptu jsou nahrazeny játrovou cihlou nebo játrovou paštikou. Zvolila jsem klasickou paštiku se špekem okolo, balenou ve staniolu. Prodávají ji ve většině obchodů. Paštiku také umelte.

Jak připravit domácí prejt
3

Den staré rohlíky rozkrájejte nebo natrhejte na kousky a zvlhčete je v malém množství mléka.

Jak připravit domácí prejt
4

Do mísy s mletým bůčkem a paštikou přidejte mlékem nasáklé rohlíky, umletou cibuli a česnek podle chuti. Směs osolte, okořeňte mletým černým pepřem a majoránkou. Toto koření je zásadní, podle chuti můžete přidat zázvor nebo i jiné druhy. Vše dohromady důkladně promíchejte, vznikne hladká hmota.

Jak připravit domácí prejt
5

Masovou hmotou naplňte pekáček vymazaný sádlem. Trochu povrch uhlaďte a dejte péci do předem vyhřáté trouby. Pečte při 200 °C dokud se nevytvoří kůrčička. Podávejte teplé i studené, s vařenými brambory nebo chlebem.

Jak připravit domácí prejt
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak připravit holandský řízek | recept
Jak připravit holandský řízek | recept
Holandský řízek | recept. Holandský řízek s hedvábnou kaší bylo moje zamilované jídlo ve školní jídelně. Dodnes tento řízek občas míváme k obědu, doko…
Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso
Jak připravit minutku z vepřového masa
Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso. Jestliže se rozhodnete maso podle následujícího receptu připra…
Jak upéct vepřové koleno | recept
Jak upéct vepřové koleno | recept
Vepřové koleno je maso, jež vás při dobré úpravě překvapí chutí a šťavnatostí. Je oblíbené na grilování, pečení i uzení. Pivní slavnosti v sousedním N…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.