Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit čočkové karbanátky

Jak připravit čočkové karbanátky | recept na vegetariánské karbanátky

Jak připravit čočkové karbanátky | recept na vegetariánské karbanátky. Karbanátky se dají připravit i v mnoha vegetariánských a zdravějších variantách. Vyzkoušejte třeba karbanátky z červené čočky podle našeho receptu. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí, které máte zaručeně doma. Navíc je možné suroviny obměňovat – třeba přidat zeleninu. Recept je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.

Co je potřeba

  • 1 hrnek suché červené čočky
  • 1 malá cibule
  • 2 stroužky česneku
  • 1–2 vejce
  • špaldová mouka dle potřeby
  • 3 lžíce kukuřičné strouhanky
  • sůl, pepř, majoránka (případně další čerstvé či sušené bylinky)
  • rostlinný olej na smažení

 

1

Červenou čočku propláchneme, nasypeme ji do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut na mírném ohni, dokud nezměkne (klidně ji můžete rozvařit na kaši). Čočku na konci vaření osolíme.

2

Následně vařenou čočku vložíme do mixéru, přidáme vejce, majoránku či jiné bylinky, asi 1 lžičku soli a špetku pepře. Vše rozmixujeme a poté do směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.

Hmotu zahustíme kukuřičnou strouhankou a špaldovou moukou (nejprve přidejte asi 3 lžíce, poté v případě potřeby přisypte ještě trochu mouky). Hmota by měla mít hustou a tužší konzistenci, aby karbanátky dobře držely tvar při smažení.

3

Karbanátky pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje z obou stran dozlatova. Posléze je položíme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, jenž vsákne přebytečný tuk.

4

Čočkové karbanátky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo jen s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem. Karbanátky mohou posloužit i jako náplň do hamburgerů, tortill, sendvičů, apod. Snadno si je tak vezmete s sebou i na cesty či do práce.

Tipy

Pro přípravu karbanátků je možné použít i čočku hnědou či zelenou, je však třeba ji předem namočit do vody.

Do směsi můžete přidat také nastrouhanou čerstvou mrkev, listový špenát, vařený batát nebo jiné druhy zeleniny.

Z bylinek se do luštěninových karbanátků hodí zejména saturejka, petrželka či bazalka.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.