Jak připravit čočkové karbanátky
Jak připravit čočkové karbanátky | recept na vegetariánské karbanátky. Karbanátky se dají připravit i v mnoha vegetariánských a zdravějších variantách. Vyzkoušejte třeba karbanátky z červené čočky podle našeho receptu. Budete potřebovat pouze několik ingrediencí, které máte zaručeně doma. Navíc je možné suroviny obměňovat – třeba přidat zeleninu. Recept je velmi rychlý a jednoduchý na přípravu.
Co je potřeba
- 1 hrnek suché červené čočky
- 1 malá cibule
- 2 stroužky česneku
- 1–2 vejce
- špaldová mouka dle potřeby
- 3 lžíce kukuřičné strouhanky
- sůl, pepř, majoránka (případně další čerstvé či sušené bylinky)
- rostlinný olej na smažení
Krok 1
Červenou čočku propláchneme, nasypeme ji do hrnce, zalijeme vodou a vaříme asi 15 minut na mírném ohni, dokud nezměkne (klidně ji můžete rozvařit na kaši). Čočku na konci vaření osolíme.
Krok 2
Následně vařenou čočku vložíme do mixéru, přidáme vejce, majoránku či jiné bylinky, asi 1 lžičku soli a špetku pepře. Vše rozmixujeme a poté do směsi přidáme nadrobno nakrájenou cibuli a prolisovaný česnek.
Hmotu zahustíme kukuřičnou strouhankou a špaldovou moukou (nejprve přidejte asi 3 lžíce, poté v případě potřeby přisypte ještě trochu mouky). Hmota by měla mít hustou a tužší konzistenci, aby karbanátky dobře držely tvar při smažení.
Krok 3
Karbanátky pozvolna smažíme ve vyšší vrstvě rostlinného oleje z obou stran dozlatova. Posléze je položíme na talíř vyložený papírovým ubrouskem, jenž vsákne přebytečný tuk.
Krok 4
Čočkové karbanátky podáváme s vařenými brambory, bramborovou kaší nebo jen s čerstvým pečivem a zeleninovým salátem. Karbanátky mohou posloužit i jako náplň do hamburgerů, tortill, sendvičů, apod. Snadno si je tak vezmete s sebou i na cesty či do práce.
Pro přípravu karbanátků je možné použít i čočku hnědou či zelenou, je však třeba ji předem namočit do vody.
Do směsi můžete přidat také nastrouhanou čerstvou mrkev, listový špenát, vařený batát nebo jiné druhy zeleniny.
Z bylinek se do luštěninových karbanátků hodí zejména saturejka, petrželka či bazalka.