Jak připravit cizrnový salát s tuňákem | recept
Cizrnový salát s tuňákem | recept. Jestliže si chcete připravit lehkou, zdravou a výživnou večeři, máme pro Vás tip. Zkuste cizrnový salát s tuňákem podle našeho receptu. Postup naleznete na následujících řádcích. Pro přípravu cizrnového salátu můžete použít cizrnu z plechovky, jídlo pak budete mít připravené během chvíle.
Co je potřeba
- 1 plechovka cizrny (nebo asi 100 g sušené)
- 120 g konzerva tuňáka ve vlastní šťávě nebo v olivovém oleji (nejlépe v kouscích)
- 1 malá cibule
- 1 stroužek česneku
- šťáva z 1/2 citronu
- 1 lžíce třtinového cukru
- 1 lžíce olivového oleje
- sůl, pepř, čerstvé bylinky (např. petrželka či bazalka)
- Čerstvá zelenina dle chuti – salátová okurka, rajčata, ledový salát, mrkev, paprika apod.
Cizrna obsahuje bílkoviny, vlákninu i tuky, ale také velké množství sacharidů. Naleznete v ní také vitamíny skupiny B, vitamíny E, C a provitamín A, z minerálů pak vápník, železo, fosfor, hořčík, zinek a další.
Cizrna Vám mimo jiné pomůže s trávením, posiluje obranyschopnost organismu, snižuje hladinu cholesterolu v krvi, udržuje stabilní hladinu cukru v krvi, chrání srdce a cévy před onemocněním a pozitivně ovlivňuje nervovou soustavu.
A jaký je postup?
Sušenou cizrnu přebereme a namočíme na 12 hodin do vody, poté ji slijeme a uvaříme v čisté vodě doměkka, což může trvat kolem 2 hodin. Cizrnu vaříme nejlépe s bylinkami, třeba se saturejkou či majoránkou. Poté co změkne, ji můžeme osolit. Cizrnu z konzervy pouze slijeme a můžeme ji okamžitě použít pro přípravu salátu. Další tipy, jak správně vařit luštěniny, naleznete zde: Jak správně vařit luštěniny | recept na čočkový hamburger.
Tipy
- Místo citronu můžete použít limetku.
- Pokud použijete tuňáka v olivovém oleji, stačí olej slít a použít jej pro přípravu zálivky.
- Do salátů se dá použít také naklíčená cizrna.
- Pro obměnu můžete do salátu přidat také vařené vejce nebo kousky avokáda.
Diskuze k článku