Jak připravit citronový cheesecake | recept
Citronový cheesecake | recept. Tento cheesecake je velice jednoduchý, jeho příprava sestává z upečení klasického sušenkového korpusu a pak už se obejdete bez trouby. Náplň totiž stačí pouze nechat ztuhnout a máte hotovo. Základní chuťovou složkou tohoto klasického amerického koláče je samozřejmě čerstvý sýr, v tomto receptu je však navíc doplněn citronovou chutí, kterou zajistí štědrá dávka citronové šťávy doplněná citronovou kůrou. Díky tomu je cheesecake správně nakyslý. Pokud chcete docílit chuťového kontrastu, poprašte cheesecake před podáváním silnou vrstvou cukru moučka.
Co je potřeba
Co budete potřebovat na korpus:
- 150 g máslových sušenek (mohou být s kakaovou příchutí)
- 70 g másla
Na náplň si přichystejte:
- 450 g čerstvého sýra (např. lučiny nebo žervé)
- 150 g zakysané smetany
- 3 lžíce moučkového cukru
- 2 menší citrony
- 1 lžíce práškové želatiny (či ztužovače)
- 1 lžička sušené citronové kůry
Nejprve si připravíme korpus. Patřičné množství sušenek nasypeme do mixéru a rozmixujeme na jemný prášek. Případně je můžeme rozmačkat v igelitovém sáčku pomocí válečku.
Troubu předehřejeme na 180 °C. Dortovou formu vyložíme pečicím papírem nebo ji vymažeme. Máslo necháme rozpustit v mikrovlnné troubě, přilijeme ho k sušenkám a promícháme. Následně směs přendáme do formy a důkladně ji umačkáme. Vložíme do trouby a necháme péct asi 15 minut.
Mezitím si přichystáme náplň. V hlubší míse smícháme všechny ingredience kromě želatiny. Tu smícháme s trochou vody a necháme lehce nabobtnat. Následně k ní postupně přimícháváme smetanovou náplň. Pokud použijeme ztužovač, nasypeme ho do misky a postupně po lžících přidáváme náplň a metličkou zašleháváme. Citrony důkladně omyjeme, poválíme a lehce pomačkáme, zajistíme si tak, že se šťáva z citronu snáze uvolní. Potom ji vymačkáme a nalijeme do náplně.
Upečený korpus necháme vychladnout a potom na něj navršíme náplň, uhladíme povrch a necháme v chladu zatuhnout.
Diskuze k článku