Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit cibulové zelí | recept

Jak připravit cibulové zelí | recept

Jak připravit cibulové zelí | recept. Cibulové zelí patří k neprávem opomíjeným receptům naších babiček. Je jemné chuti a nenadýmá tolik, jako zelí klasické. Dá se použít k pečenému masu nebo jíst jen tak například s chlebem. A nepotřebujete kvůli tomu chodit ani na nákup, protože pytlíček cibule má doma každý.

Co je potřeba

4 ks větší cibule
jedna polévková lžíce oleje
½ sklenice vody
1 lžička octa
1 lžička cukru
1 lžička drceného kmínu
podle chuti sůl a pepř

1

Cibuli oloupeme. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zbylé tři rozkrájíme na tenké půlměsíčky. Na menší pánvi rozpálíme olej a vsypeme na kostičky nakrájenou cibuli. Zvolna za stálého míchání smažíme, dokud cibule nezhnědne.

Cibuli oloupeme. Jednu cibuli nakrájíme na drobné kostičky, zbylé tři rozkrájíme na tenké půlměsíčky. Na menší pánvi rozpálíme olej a vsypeme na kostičky nakrájenou cibuli. Zvolna za stálého míchání smažíme, dokud cibule nezhnědne.
2

Nyní na pánev přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, zasypeme kmínem a podlijeme. Důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Trvá to asi dvacet minut. Cibule se ráda připaluje, takže doporučuji asi po deseti minutách zkontrolovat obsah vody a případně trochu dolít.

Nyní na pánev přidáme cibuli nakrájenou na měsíčky, zasypeme kmínem a podlijeme. Důkladně promícháme a necháme pod pokličkou dusit doměkka. Trvá to asi dvacet minut. Cibule se ráda připaluje, takže doporučuji asi po deseti minutách zkontrolovat obsah vody a případně trochu dolít.
3

Když je cibulové zelí měkké, dochutíme ho přidáním cukru, octa a nakonec soli a pepře. S octem zacházíme opatrně, přílišná kyselost se už nedá nijak vylepšit. Dochucené cibulové zelí ještě necháme pod pokličkou pět minut odpočívat, aby se chutě dobře spojily. Pak ho můžeme hned servírovat.

Když je cibulové zelí měkké, dochutíme ho přidáním cukru, octa a nakonec soli a pepře. S octem zacházíme opatrně, přílišná kyselost se už nedá nijak vylepšit. Dochucené cibulové zelí ještě necháme pod pokličkou pět minut odpočívat, aby se chutě dobře spojily. Pak ho můžeme hned servírovat.
4

Cibulové zelí můžeme snadno vylepšit přidáním párku nebo klobásy k úvodnímu smažení cibulky. Uzeninu jednoduše nakrájíme na drobné kostičky. Cibulové zelí nejenom krásně ovoní, ale také dochutí. Takové cibulové zelí už můžeme beze studu servírovat jako hlavní chod například s bramborem.

Tipy

Pro barevný efekt můžeme cibulové zelí připravit z červené cibule, při použití bílé cibule bude chuť zase jemnější.

K dochucení cibulového zelí můžeme také použít kapku bílého vína.

Autor: notburga
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak zpracovat černou ředkev
Jak zpracovat černou ředkev
Černá ředkev patří mezi velmi zdravé druhy zeleniny, které se určitě vyplatí zpracovat a uskladnit na zimu. Jednak pro její léčivé účinky, jež nám moh…
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.