Přejít k hlavnímu obsahu

Jak zpracovat černou ředkev

Jak zpracovat černou ředkev

Černá ředkev patří mezi velmi zdravé druhy zeleniny, které se určitě vyplatí zpracovat a uskladnit na zimu. Jednak pro její léčivé účinky, jež nám mohou být v chladném období nápomocny proti chřipce, kašli, nachlazení a dalším zdravotním neduhům. A jednak proto, že je černá ředkev velmi plodná a její bulvičky dosahují mnohem větších rozměrů, než je tomu třeba u ředkviček. Může tedy být i náročnější všechny plody využít k přímé konzumaci. Jak černou ředkev zpracovat, se dočtete v následujících odstavcích.

Co je potřeba

Co je potřeba na sterilovanou černou ředkev na zimu:

  • 1 kg černé ředkve
  • 4 stroužky česneku
  • 200 ml jablečného octa
  • 500 ml vody
  • 40 g třtinového cukru
  • 3 lžičky soli
  • 5 kuliček celého pepře
  • 2 bobkové listy
  • případně chilli papričky nebo čerstvé bylinky (např. petrželka či kopr)

Černá ředkev se obvykle sklízí až před příchodem prvních mrazíků. Velké a zdravé plody se dají uskladnit na chladném místě v bedně s vlhkým pískem. Do beden je vkládejte neomyté, ale zcela oschlé.

Jak zpracovat černou ředkev

Syrová černá ředkev se hodí pro přípravu pomazánek a salátů. Co se týče využití v teplé kuchyni, je velmi všestranné. Z černé ředkve připravíte výbornou polévku, dá se péct, grilovat, restovat i zapékat.

Jak zpracovat černou ředkev

Černou ředkev lze také zamrazit. Jelikož však obsahuje velké množství vody, což může při zamrazení působit problémy. Je tedy třeba ředkve nejprve blanšírovat.

Jak zpracovat černou ředkev
1

Blanšírování černé ředkve

  • Oloupané a omyté ředkve nakrájíme na malé kousky.
  • Poté je nasypeme do mísy a zalijeme vroucí vodou, ve které je ponecháme 2–3 minuty, následně zeleninu ochladíme pod proudem tekoucí studené vody nebo v ledové lázni.
  • Nakrájenou ředkev poté scedíme a necháme okapat.
  • Po úplném vychladnutí ji zamrazíme v sáčku či vhodné nádobě.

Další možnost představuje sterilizace. Ředkev můžete zavařit samostatně, ale výborně se kombinuje i s dalšími druhy zeleniny – např. mrkví, zelím či cibulí. Vyzkoušejte třeba následující recept na sterilovanou ředkev, která se bude hodit zejména v zimě jako prevence i léčba chřipky, kašle či nachlazení.

2

Strerilizace

  • Do hrnce nalijeme vodu, ocet, přidáme třtinový cukr, 2 lžičky soli a koření. Vše přivedeme k varu a posléze hrnec odstavíme z plotny.
  • Ředkve oloupeme, omyjeme a nastrouháme na hrubo.
  • V míse nastrouhanou ředkev zasypeme 1 lžičkou soli a necháme ji chvíli odpočinout.
  • Přebytečnou tekutinu potom slijeme. 
  • Oloupaný česnek nakrájíme na plátky nebo malé kousky.
  • Vysterilizované skleničky naplníme nastrouhanou ředkví a sem tam vložíme plátek česneku (případně i chilli papričky nebo bylinky).
  • Nakonec zeleninu zalijeme dosud horkým nálevem, skleničky důkladně zavíčkujeme a ředkev poté zavaříme asi 25 minut při 90 °C. Necháme je vychladnout dnem vzhůru.

V neposlední řadě je možné si z ředkve připravit pickles (mléčně kvašenou zeleninu). Návod naleznete na následujícím odkazu: Jak připravit domácí pickles | recept na kvašenou zeleninu.

Tipy

Skvělým přírodním prostředkem pro zlepšení zdraví je také čerstvě vylisovaná šťáva z černé ředkve, která mimo jiné oplývá detoxikačními účinky, zlepšuje stav jater a žlučníku, působí proti nespavosti a bolestem hlavy.

Šťáva smíchaná s medem pomáhá při léčbě kašle.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Jak uvařit polévku z patizonu | recept
Polévka z patizonu | recept. Patizon se v kontextu české kuchyně neřadí mezi příliš využívané zeleniny. Jeho nejklasičtější úpravou je obalení a smaže…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.