Jak připravit chuťovky na Silvestra – nápady na jednohubky
Při rozličných společenských příležitostech je zvykem nabízet různě kombinovaná a zdobená sousta tzv. chuťovky nebo jednohubky. Závěr roku je jako stvořený pro tento druh občerstvení, a proto jsme pro vás připravili článek s nápady, jak chuťovky připravit.
Co je potřeba
- různé druhy sýrů
- klobásy a jiné uzeniny
- čerstvé i kompotované ovoce
- čerstvá i nakládaná zelenina a houby
- různě upravené ryby (zavináče, pepřenky, sleďové závitky)
- pečivo
- koření a bylinky
Sýrové jednohubky
Chuťovky z tvrdých sýrů patří k těm nejjednodušším. Připravujeme je z kvalitních sýrů a ty nepotřebují nijak zvlášť dochucovat. Měli byste je podávat v co nejjednodušší formě. Stačí vykrájet vhodným tvořítkem různé tvary, nebo jen nožem sýr rozkrájet na stejně velké úhledné kousky. K dozdobení se hodí kousky ovoce, zeleniny či ořechy.
Osvědčené kombinace:
- uzený sýr, sterilované cibulky
- Čedar s černou olivou a natí zelené cibulky
- Ementál a jádro vlašského ořechu
- Gouda s křepelčím vajíčkem
- Čedar s kouskem gorgonzoly
- Madeland obalený v mleté paprice
- Niva s kuličkami hroznového vína nebo kompotovanými mandarinkami či hruškou
- Hermelín se sardelovým očkem s kapary
- Hermelín s ananasem
Čerstvé nebo tavené sýry se na jednohubky hodí zejména ve formě pomazánek. Stříkáme je na plátky pečiva hvězdičkovou zdobičkou a libovolně dozdobíme.
Základ pro pomazánky z čerstvého sýra jednoduše připravíte tak, že sýr (Lučinu, žervé) vyšleháte do pěny se smetanou, solí a čerstvě mletým, nejlépe bílým pepřem. Hustotu krému si upravíte podle potřeby smetanou. Takto připravený krém lze ochutit jemně strouhaným křenem, sardelovou pastou, paprikou, česnekem, mletými ořechy či přídavkem jemně strouhaného tvrdého sýru.
Jakou pomazánku si vyberete?
Vybrali jsme několik článků z našeho webu se zajímavými recepty na sýrové pomazánky:
- Chcete-li zažít chuť doby dávno minulé, 4 lahůdkové sýrové retro pomazánky
- Nápady na chuťovky s pomazánkou z Cottage sýru – 4 recepty
- Hermelínové pomazánky ve 4 variantách
- Fantastická pikantní pivní pomazánka se sýrem
- Sýrovo-česneková klasika, která nikdy nezklame
- Tvarůžky v hlavní roli, jen pro otrlou společnost
- Oblíbená liptovská pomazánka podle ČSN
- Jednoduchá a chutná pomazánka ze žampionů a plísňového sýra
- Pomazánka se sýrem balkánského typu
- Jednoduché pomazánky z tvarohu – 12 variant rychlých receptů
Chuťovky „udělej si sám“ aneb jak se zavděčit všem
Jestliže si potrpíte na domácí oslavy, tak určitě víte, že je téměř nemožné zavděčit se všem. Ten má alergii na laktózu, ten je vegetarián nebo ještě lépe vegan, další nesmí lepek atd.. Jak z toho ven a nezbláznit se? Vsaďte na obložené mísy!
Těm, kteří nemají moc zkušeností s přípravou studených mís, nabízíme několik tipů a praktických rad zkušené profesionální vyučené kuchařky, čtěte zde.
Další inspiraci můžete načerpat v článku od Markéty tady.
A abychom nezapomněli na vegetariány a vegany, i pro ně máme dva články s tipy na silvestrovské pohoštění:
- Zkuste variace na českou klasiku nebo si vyberte z chutí mezinárodní kuchyně.
- Nejjednodušší a nejrychlejší zeleninový mix
Na úplný závěr připojuji přání za všechny v redakci.
Přejeme všem našim čtenářům úspěšné vykročení do nového roku. Ať je ten nastávající rok lepší než ten, co za několik hodin skončí. Ať se všem splní to, po čem touží. Dobrý rok – všem!
„Před námi jsou lepší věci než ty, které jsme nechali za námi.“
Diskuze k článku