Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborové pusinky | recept

Jak připravit bramborové pusinky | recept

Bramborové pusinky | recept. Bramborové pusinky poslouží jako chutná slavnostní příloha k nejrůznějším pokrmům. Připravují se z hustší bramborové kaše (neváhejte využít ani zbylou kaši, která je dostatečně hustá). Postup, který je velmi jednoduchý, najdete na následujících řádcích. Jedná se o zdravější, lehčí a originálnější alternativu smažených hranolek a dalších bramborových příloh.

Co je potřeba

Co je potřeba na 2 – 3 porce:

  • 500 g oloupaných brambor (nejlépe varný typ C)
  • asi 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla + trochu na pokapání pusinek
  • 1 lžička soli
  • cukrářský sáček
  • plech a pečicí papír na vyložení
1

Nejprve brambory nakrájíme na malé kousky a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Následně je slijeme a přidáme k nim máslo a ohřáté mléko. Ručním šlehačem vše rozmixujeme do hladké kaše hustší konzistence. Kaši necháme mírně zchladnout a poté do ní vmícháme vejce a hmotu osolíme.

2

„Těstem“ naplníme cukrářský sáček a posléze na plech vyložený pečicím papírem tvoříme libovolně velké a tvarované pusinky.

3

Pusinky pokapeme rozehřátým máslem (případně opatrně potřeme rozšlehaným vejcem) a dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba 10 – 20 minut (v závislosti na jejich velikosti) dozlatova.

4

Bramborové pusinky podáváme jako přílohu třeba k různým úpravám masa, k rybě i zeleninovým jídlům. Skvěle však chutnají i samotné k pivu či vínu. V tom případě je můžete doplnit o dip ze zakysané smetany, rajčatovou či jinou vhodnou salsou.

Tipy

Mléko je možné nahradit smetanou, nemusíte pak přidávat máslo.

Bramborové pusinky můžete ozvláštnit nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou, cibulí, pórkem, čerstvými bylinkami a dalšími oblíbenými ingrediencemi.

Hmotu na pusinky lze ochutit mletým pepřem či muškátovým oříškem.

Autor: Jana F.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.