Co je potřeba

Co je potřeba na 2 – 3 porce:

  • 500 g oloupaných brambor (nejlépe varný typ C)
  • asi 100 ml mléka
  • 1 vejce
  • 2 lžíce másla + trochu na pokapání pusinek
  • 1 lžička soli
  • cukrářský sáček
  • plech a pečicí papír na vyložení
1

Nejprve brambory nakrájíme na malé kousky a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Následně je slijeme a přidáme k nim máslo a ohřáté mléko. Ručním šlehačem vše rozmixujeme do hladké kaše hustší konzistence. Kaši necháme mírně zchladnout a poté do ní vmícháme vejce a hmotu osolíme.

2

„Těstem“ naplníme cukrářský sáček a posléze na plech vyložený pečicím papírem tvoříme libovolně velké a tvarované pusinky.

3

Pusinky pokapeme rozehřátým máslem (případně opatrně potřeme rozšlehaným vejcem) a dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba 10 – 20 minut (v závislosti na jejich velikosti) dozlatova.

4

Bramborové pusinky podáváme jako přílohu třeba k různým úpravám masa, k rybě i zeleninovým jídlům. Skvěle však chutnají i samotné k pivu či vínu. V tom případě je můžete doplnit o dip ze zakysané smetany, rajčatovou či jinou vhodnou salsou.

Tipy

Mléko je možné nahradit smetanou, nemusíte pak přidávat máslo.

Bramborové pusinky můžete ozvláštnit nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou, cibulí, pórkem, čerstvými bylinkami a dalšími oblíbenými ingrediencemi.

Hmotu na pusinky lze ochutit mletým pepřem či muškátovým oříškem.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
3
Average: 3 (1 vote)