Jak připravit bramborové pusinky | recept
Bramborové pusinky | recept. Bramborové pusinky poslouží jako chutná slavnostní příloha k nejrůznějším pokrmům. Připravují se z hustší bramborové kaše (neváhejte využít ani zbylou kaši, která je dostatečně hustá). Postup, který je velmi jednoduchý, najdete na následujících řádcích. Jedná se o zdravější, lehčí a originálnější alternativu smažených hranolek a dalších bramborových příloh.
Co je potřeba
Co je potřeba na 2 – 3 porce:
- 500 g oloupaných brambor (nejlépe varný typ C)
- asi 100 ml mléka
- 1 vejce
- 2 lžíce másla + trochu na pokapání pusinek
- 1 lžička soli
- cukrářský sáček
- plech a pečicí papír na vyložení
Krok 1
Nejprve brambory nakrájíme na malé kousky a uvaříme je v osolené vodě doměkka. Následně je slijeme a přidáme k nim máslo a ohřáté mléko. Ručním šlehačem vše rozmixujeme do hladké kaše hustší konzistence. Kaši necháme mírně zchladnout a poté do ní vmícháme vejce a hmotu osolíme.
Krok 2
„Těstem“ naplníme cukrářský sáček a posléze na plech vyložený pečicím papírem tvoříme libovolně velké a tvarované pusinky.
Krok 3
Pusinky pokapeme rozehřátým máslem (případně opatrně potřeme rozšlehaným vejcem) a dáme je péct do trouby vyhřáté na 200 °C na zhruba 10 – 20 minut (v závislosti na jejich velikosti) dozlatova.
Krok 4
Bramborové pusinky podáváme jako přílohu třeba k různým úpravám masa, k rybě i zeleninovým jídlům. Skvěle však chutnají i samotné k pivu či vínu. V tom případě je můžete doplnit o dip ze zakysané smetany, rajčatovou či jinou vhodnou salsou.
Mléko je možné nahradit smetanou, nemusíte pak přidávat máslo.
Bramborové pusinky můžete ozvláštnit nastrouhaným sýrem, nakrájenou šunkou, cibulí, pórkem, čerstvými bylinkami a dalšími oblíbenými ingrediencemi.
Hmotu na pusinky lze ochutit mletým pepřem či muškátovým oříškem.