Přejít k hlavnímu obsahu

Jak připravit bramborové palačinky

Jak připravit bramborové palačinky

Zbude-li vám několik vařených brambor a nebudete vědět co s nimi, zkuste připravit bramborové palačinky. Palačinky z bramborového těsta jsou nadýchané a jemné. Správné palačinky mají být tenké jako papír, jestli máte v oblibě takto tenké, je možné, že budete receptem zklamáni. Palačinky z tohoto těsta jsou trochu silnější. Cukr v předepsaných ingrediencích se dá nahradit lžící medu nebo javorového sirupu (vyzkoušeno).

Co je potřeba

  • 500 ml mléka
  • 400 g vařených brambor
  • 2 celá vejce
  • špetka soli
  • 1 lžíce cukru
  • 6 lžic polohrubé mouky
  • tuk na potření pánve
  • náplň dle vlastních preferencí
1

Vařené brambory jemně rozstrouhejte. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.

Jak připravit bramborové palačinky | základ
2

Ve studeném mléce rozpusťte lžíci cukru, sůl, přidejte strouhané brambory, žloutky a polohrubou mouku. Promíchejte a nakonec do těsta zapravte sníh z bílků.

Jak připravit bramborové palačinky | těsto
3

Rozpalte pánev, potřete ji tukem a nalijte těsto. Rozetřete a z obou stran upečte. První palačinka je vždy zkušební, bude-li se při obracení trhat, přidejte trochu mouky. Nejlépe se obracejí pomocí dlouhého nože a obracečky. Nožem ji nejprve zespodu uvolním a pak převrátím na druhou stranu. Používám minimální množství tuku, pánev potírám mašlovačkou.

Jak připravit bramborové palačinky | těsto
4

Hotové palačinky ozdobte podle chuti. U nás vyhrává klasika – domácí marmeláda, smetana a ovoce. Nejlépe chutnají ještě teplé.

Jak připravit bramborové palačinky
Autor: Mirka K.
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím
Jak uvařit lepenici
Jak uvařit lepenici | recept na šťouchané brambory se zelím. Lepenice aneb šťouchané brambory s kysaným zelím. Pokrm, který ocenily jak generace…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.