Jak připravit bramborové palačinky
Zbude-li vám několik vařených brambor a nebudete vědět co s nimi, zkuste připravit bramborové palačinky. Palačinky z bramborového těsta jsou nadýchané a jemné. Správné palačinky mají být tenké jako papír, jestli máte v oblibě takto tenké, je možné, že budete receptem zklamáni. Palačinky z tohoto těsta jsou trochu silnější. Cukr v předepsaných ingrediencích se dá nahradit lžící medu nebo javorového sirupu (vyzkoušeno).
Co je potřeba
- 500 ml mléka
- 400 g vařených brambor
- 2 celá vejce
- špetka soli
- 1 lžíce cukru
- 6 lžic polohrubé mouky
- tuk na potření pánve
- náplň dle vlastních preferencí
Krok 1
Vařené brambory jemně rozstrouhejte. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků. Z bílků vyšlehejte pevný sníh.
Krok 2
Ve studeném mléce rozpusťte lžíci cukru, sůl, přidejte strouhané brambory, žloutky a polohrubou mouku. Promíchejte a nakonec do těsta zapravte sníh z bílků.
Krok 3
Rozpalte pánev, potřete ji tukem a nalijte těsto. Rozetřete a z obou stran upečte. První palačinka je vždy zkušební, bude-li se při obracení trhat, přidejte trochu mouky. Nejlépe se obracejí pomocí dlouhého nože a obracečky. Nožem ji nejprve zespodu uvolním a pak převrátím na druhou stranu. Používám minimální množství tuku, pánev potírám mašlovačkou.
Krok 4
Hotové palačinky ozdobte podle chuti. U nás vyhrává klasika – domácí marmeláda, smetana a ovoce. Nejlépe chutnají ještě teplé.