Co je potřeba

Co je potřeba na cca 6 placek:

  • 400 g oloupaných brambor uvařených ve slupce (nejlépe den předem)
  • 130 g hladké špaldové mouky
  • špetka soli
  • máslo nebo sádlo na potírání
  • libovolná náplň
1

Brambory nastrouháme na jemném struhadle. Poté k bramborám přisypeme mouku a špetku soli. Vše důkladně promícháme a rukama vypracujeme nelepivé těsto.

2

Z přibližně stejných kousků těsta pak na pomoučeném vále vyvalujeme kulaté placky o tloušťce asi 3 – 5 milimetrů.

3

Placky pečeme z obou stran nasucho na pánvi, dokud se nezačnou tvořit hnědé puchýřky. Ještě teplé placky následně potřeme rozpuštěným máslem nebo sádlem.

4

Bramborové lokše se dají podávat na sladko i na slano. Poslouží Vám jako chutná příloha k masu nebo polévce, na Slovensku se často servíruje k pečené huse a zelí. Existuje také spousta náplní, které můžete použít. Lokše chutnají skvěle se švestkovými, hruškovými i jablečnými povidly, s tvarohem, makovou nádivkou, ale také plněné kysaným zelím a mletým masem, brynzou, žampiony, apod. Naplnit je však můžete takřka čímkoli.

Tipy

Lokše můžete po upečení a potření máslem skládat na sebe a poté je na chvilku přikrýt miskou či talířem, budou pak vláčnější.

Do slané varianty můžete přidat nejrůznější čerstvé i dušené bylinky.

Zbylé lokše můžete zamrazit, snadno si pak připravíte rychlou večeři.

Autorská práva ZDE

Hodnocení

Vaše hodnocení: Žádné
5
Average: 5 (3 votes)