Jak připravíme pesto | recept
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená bazalková omáčka, která pochází z oblasti Ligurie v severní Itálii. Alla genovese odkazuje na město Janov (Genova). Pesto lze vyrobit také ze sušených rajčat, medvědího česneku, ze špenátu, kopřiv apod.
Poměr surovin je variabilní, každý má rád jinou chuť. Základem každého pesta je ale olivový olej, česnek, pinie a parmazán, vše rozmixované na pastu. Pesto se vmíchá do uvařených těstovin, jemně obalí jejich povrch a těstoviny jsou připraveny k podávání. Teď je vhodná doba k jeho přípravě do zásoby, čerstvé bylinky jsou všude, tak se nebojte experimentovat.
Co je potřeba
olivový olej
bazalka
pinie (lze nahradit vlašskými ořechy nebo mandlemi)
strouhaný parmazán (chutný je také Gran Moravia)
5 stroužků česneku
sůl podle chuti
Příprava surovin Základem dobrého pesta jsou kvalitní suroviny -bazalka, česnek, piniové oříšky, parmazán a olivový olej. Poměr jednotlivých ingrediencí je silně individuální podle chuti strávníka, ale podstatu tvoří bazalka. Piniové oříšky velmi snadno nahradíme vlašskými ořechy. Často se lze setkat s nekvalitními oříšky (obvykle čínské), které mohou způsobit tzv. piniový syndrom, tedy stav hořkosti v ústech, který přetrvává až dva týdny. Stejně tak drahý parmazán můžeme zaměnit levnější variantou sýru Gran Moravia.
Omytou bazalku natrháme na menší kousky a spolu s nadrcenými nebo nasekanými piniovými oříšky a prolisovaným česnekem rozmixujeme ve vyšší nádobě. Tuto směs smícháme se sýrem, který jsme nastrouhali na jemném struhadle. Pesto ochutnáme a případně ještě dosolíme. Vše naplníme do skleničky a povrch zalijeme olivovým olejem. Pro zachování čerstvosti musí být výrobek neustále ponořený v oleji!
Tipy
Kdo nemůže mléčné výrobky, vynechá sýr. Pesto bez sýra je stejně dobré a univerzální.
Bazalka při mixování ztrácí svěží zelenou barvu. Zabráníte tomu, když bazalku krátce spaříte vroucí vodou. Chuť, vůně i barva zůstane zachována.
Diskuze k článku