Kopřivové pesto | recept. Pesto je hustá směs bylinek, oleje, ořechů a semínek, soli, česneku a sýra. Slouží k ochucení těstovin nebo salátů. Pesto lze vyrobit z mnoha druhů bylinek, salátů a přísad. Je výhodné mít pesto v zásobě, na rychlý oběd nebo večeři přijde vhod. Připravte si skvělé kopřivové pesto podle následujícího receptu.
Co je potřeba
mladé vršky kopřivy
mořská sůl
mleté mandle
olivový olej
česnek
parmezán nebo Gran Padano
1
Kopřivy na pesto můžeme sklízet celý rok. Vždy však z mladé rostliny rostoucí v čistém prostředí. Sbíráme jen nejmladší vrcholové listy. Kopřivu spaříme horkou vodou a posekáme na menší části.
Připravíme si čtvrtlitrový hrnek posekaných spařených kopřiv.
2
Ke kopřivám přidáme 200 ml panenského olivového oleje. Kopřivové pesto pochází z Itálie a olivový olej k němu patří. Nahradit ho můžete olejem slunečnicovým, pokud vám vadí výrazná chuť olivových olejů.
3
Rozstrouháme najemno 100 g spařených oloupaných mandlí a přidáme je do nádoby ke kopřivám. Osolíme mořskou solí. Solíme opatrně, aby sůl chutí nedominovala. Podle chuti přidáme česnek, alespoň 5 stroužků.
4
Směs rozmixujeme a plníme do sklenic. Lžící pesto do sklenic namačkáme tak, aby na povrch vystoupil olej. Olej nám tvoří ochrannou vrstvu. Pesto se nemusí zavařovat a přesto se nekazí. V lednici vydrží celý rok. Přidává se do salátů nebo se vmíchá do uvařených špaget. Jídla s pestem se sypou parmezánem. Pokud parmezán přidáte rovnou do mixované směsi, pak pesto raději zavařte 15 minut při 80 °C.
Tipy
Mandle se dají nahradit slunečnicovými semínky, piniemi nebo vlašskými ořechy.
Pesto z medvědího česneku | recept. Medvědí česnek je jarní bylinka vlhčích lužních lesů. Roste na březích potoků, často v bučinách, ve velkém množstv…
Jak ugrilovat sýr | recept. Grilování není jen o mase. Někteří z nás dávají přednost zelenině a sýrům, právě pro ty je náš dnešní recept. Hodí se i pr…
Pesto nebo Pesto alla genovese je zelená bazalková omáčka, která pochází z oblasti Ligurie v severní Itálii. Alla genovese odkazuje na město Janov (Ge…
Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.
Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.
Diskuze k článku