Jak přichystat čokoládové košíčky se slunečnicovými semínky | recept
Jak přichystat čokoládové košíčky se slunečnicovými semínky | recept na vánoční cukroví. Bez čokolády by Vánoce nebyly úplné. Vyzkoušejte ji v poněkud zdravější variantě v kombinaci se slunečnicovými semínky, skvěle ji doplní i sezam a ořechy. Pokud nejste zastánci zdlouhavého vyvalování, vykrajování a postávání u trouby, je tento recept na čokoládové košíčky přímo pro vás. V několika jednoduchých krocích vytvoříte bez pečení úžasné cukroví, kterým nepohrdnou ani zastánci klasických druhů.
Co je potřeba
Co budeme potřebovat:
- 2 hrsti slunečnicových semínek
- 1 hrst sezamu
- 1 lžíce lněných semínek
- 1 hrst vlašských ořechů
- 1 lžíci mandlí
- 50 g hořké čokolády
- 50 g mléčné čokolády
- 30 g másla
Nejprve je třeba namlít slunečnicová semínka, sezam i lněná semínka, takto připravený semínkový základ přendáme do mísy. Dále si nameleme zvlášť ještě vlašské ořechy a mandle. Velký obsah tuku v ořeších, zvláště v těch vlašských, dokáže spojit těsto i bez dalších přidaných látek.
Mleté ořechy smícháme s mletými semínky, těsto by mělo trochu lepit a držet pohromadě. Případně si můžeme pomoci trochou vody.
Ořechovo-semínkové těsto lžičkou přendáme do formiček na košíčky, pro větší jistotu je můžeme předem trochu vymazat. Následně uhladíme povrch. Košíčky vložíme do lednice, aby trochu zatuhly.
Mezitím se pustíme do přípravy polevy. Obě čokolády nalámeme na kostičky, přidáme nakrájené máslo a rozpustíme nejlépe ve vodní lázni. Za stálého míchání se nám rozpustí všechny suroviny a spojí se v jednu hladkou směs. Poté ji stáhneme z plamene a necháme krátce zchladnout. Jakmile začne od okrajů tuhnout, vyjmeme košíčky z lednice a do každého nalijeme čokoládu až po okraj.
Uhladíme povrch a opět vrátíme do lednice. Asi po dvou až třech hodinách je vyndáme a opatrně košíčky vyklepneme z formiček. Před podáváním hotové čokoládové košíčky uchováváme v chladu.
Diskuze k článku