Jak pěstovat tymián | rady a tipy
Tymián obecný (Thymus vulgaris) z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) je vyšlechtěný příbuzný mateřídoušky (Thymus serpillum). Tymián se rozšířil v 11. století ze Středozemí, kde mateřídouška pěstovaná v zahradách zplaněla a byla znovu vyšlechtěna jako tymián. Obě bylinky jsou vytrvalé, ovšem tymián ve volné přírodě nenajdete, zato se s oblibou pěstuje na záhonech, ve skalkách i v nádobách jako okrasná i užitková rostlina. Obě bylinky mají stejné účinky a stejné využití – v kuchyni, léčitelství i kosmetice.
Rady a tipy na pěstování i jak tymián obecný zpracovat jsou obsahem následujícího článku.
Stručný popis rostliny
Tymián, na rozdíl od své příbuzné mateřídoušky, je rychle se rozrůstající, bohatě větvený polokeř dosahující výšky až 50 cm. Drobné vejčité a úzké lístky se po okrajích stáčejí dovnitř (podvinuté okraje). Kvete od června do srpna malými kvítky růžové nebo světlefialové barvy vyrůstajících v lichopřeslenech. Starší rostliny na bázi (spodní části) dřevnatějí. Tymiánová nať má příjemně aromatickou vůni, která je patrná zejména při rozemnutí. Při slunečném počasí se vůně květů šíří po okolí a bylinku hojně navštěvují včely – tymián je medonosný – i jiný hmyz. Celá rostlina obsahuje éterické oleje, třísloviny a hořčiny. Tymián je mrazuvzdorný a je zelený celou zimu.
Celkem existuje asi 50 poddruhů tymiánu. Za vyzkoušení stojí Thymus citriodorus se svěží citronovou vůní.
Požadavky na stanoviště a péči
Tymián vyžaduje pěstování na plném slunci v suché propustné půdě. V půdě chudé na živiny bude rostlina zdravější a aromatičtější.
Hnojit by se neměl vůbec, jen občas k němu přihrňte trochu kompostu.
Se zálivkou si nemusíte dělat starosti. Tymián velmi dobře snáší a má rád sucho, obejde se bez ní.
Koncem léta odřízněte odkvetlá květenství a odstraňte suché větvičky, pokud nějaké na rostlině jsou. Tímto řezem (pravidelným) zabráníte vyholování spodní části keříku a podpoříte růst nových výhonků.
Jak množit tymián
Tymián můžete pěstovat ze semen nebo rozmnožovat bylinnými řízky ze starších keříků. Semena potřebují ke klíčení světlo, proto je zemí zakryjte jen velmi lehce. Výsev provádějte v květnu přímo na záhon. Vzešlé semenáčky vysazujte na stanoviště ve sponu 20×20 cm. Semena jsou běžně v prodeji v obchodech.
Bylinnými řízky nařezanými ze starších rostlin to jde také snadno. Řízky zasaďte do běžné zahradní zeminy a nechte zakořenit.
Posledním způsobem, se kterým mám vlastní zkušenost, je pěstovat bylinku ze supermaketu (z oddělení zeleniny), kde se mladé rostlinky prodávají v malých květináčích k okamžité spotřebě.
Tymián v kuchyni
Tymián poslouží jako koření do polévek, omáček, salátů, skopového masa, uzenin i jako přídavek do některých lihovin. Jeho příjemná kořenitá chuť se skvěle hodí do marinád na grilování a bonusem je, že pokrmy s ním budou lehčeji stravitelné. Oblíbený je zejména ve středomořské kuchyni. Je součástí i známého a oblíbeného provensálského koření. Používá se jak čerstvý, tak sušený.
Další možnosti využití tymiánu
Tymián obecný se v lidové medicíně používá od nepaměti, znali ho už v antice a velmi si ho cenili. Ve středověku mniši bylinu pěstovali v klášterních zahradách.
Tymián se doporučuje na zmírnění příznaků nebo léčení mnoha potíží. Seznam by byl dlouhý, uvedeme tedy jen ty nejdůležitější:
- povzbuzuje chuť k jídlu
- podporuje trávení
- mírní kašel
- uvolňuje hleny
- pomáhá při menstruaci
- dezinfikuje dýchací cesty
- likviduje některé plísně a bakterie
- nati se připisují výrazné antibiotické účinky
Zevně se tymián používá na obklady, bylinné koupele, kloktadlo nebo tonikum.
Jedinečná vůně tymiánu se uplatňuje v aromaterapii – napomáhá ke zklidnění.
Výtažky z tymiánu jsou také součástí některých kosmetických přípravků a zubních past.
Sklizeň tymiánu
Čerstvý tymián můžete sklízet kdykoli ho budete potřebovat.
Tymián k sušení sklízejte od května do listopadu. Sbírají se mladé výhony s listy těsně před kvetením nebo během něj. Sklizeň si naplánujte na poledne slunečného dne, kdy je obsah éterických olejů v bylince obzvlášť vysoký. Sušte ho v tmavém, dobře větraném prostoru.
Tipy
Francouzský recept průkopníka fytoterapie dr. Henriho Leclerca na marinádu z tymiánu:
- svazek tymiánu
- svazek saturejky zahradní
- pažitka
- 3–4 stroužky česneku
- 2 bobkové listy
- několik hřebíčků
- 25 g soli
- 15 g mletého pepře
- 1/2 l bílého vína
Promíchat a nechat macerovat.
Varování
Tymián se nesmí užívat dlouhodobě. Některým lidem může způsobit nevolnost a prudké bolesti hlavy. Vyhnout by se mu měly těhotné ženy a také lidé s onemocněním střev, srdce a vysokým tlakem.
Diskuze k článku