Jak pěstovat kaki ovoce | rady
Jak pěstovat kaki ovoce | rady. Kaki je ovoce ze země vycházejícího slunce. Známé je i pod názvem tomel nebo churma. Strom má velice dekorativní vzhled s tmavozelenými listy a jeho plody dozrávají zářivě oranžové. Plody kaki jsou ve tvaru rajčete, připomínají nám i meruňky a jsou výtečné chuti. Konzumovat se však musí dostatečně vyzrálé, jinak jeho chuť nevynikne. K nám se dováží z Japonska, Číny, Kalifornie a Španělska a nechává se dozrát. V Japonsku je kaki třetím nejoblíbenějším ovocem po citrusech a jablkách.
V naších podmínkách si může kaki rovněž vypěstovat. Budete mít alespoň možnost vychutnat si toto vynikající ovoce dozrálé na sluníčku.
Kromě skvělých plodů vyniká kaki, nebo chcete-li churma či tomel, tvrdým a velice kvalitním dřevem, které připomíná svou strukturou a tvrdostí eben.
Pokud se rozhodnete pro pěstování kaki v našich podmínkách, pak ji můžete pěstovat jako přenosnou rostlinu. To znamená od jara do podzimu ji můžete mít na zahradě a v zimě ji přenesete do chladné místnosti, případně do nevytápěného skleníku. Ideální teplota pro zimování kaki by se měla pohybovat kolem jednoho stupně Celsia.
Kaki je mrazuvzdorná rostlina. I když je typickou subtropickou dřevinou, odolává krátkodobým mrazům. Je známo velké množství druhů. Nejodolnějším je tomel obecný, který dokáže přečkat i silný mráz, podobně jako tomel viržinský. Některé kultivary zvláště keřových forem dokáží přečkat v teplejších oblastech našeho státu i celoročně venku.
Pro pěstování kaki je třeba vytvořit této rostlině vhodné podmínky. Především je to propustná půda, mírná, ale častá zálivka, slunné místo a pravidelné přihnojování.
Můžete si vypěstovat kaki i ze semen plodu. Semena kaki se vysévají do vlhké, propustné, výživné a mírně kyselé půdy. Vzejít se nechají nejlépe v pokojové teplotě.
V našich podmínkách se pěstování kaki podobá pěstování meruněk. Kaki má bujný růst a dobře snáší tvarovací a zmlazovací řez.
Diskuze k článku