Jak namáčet ořechy a semínka
Jak namáčet ořechy a semena | rady a tipy. Ořechy a semínka patří mezi nejzdravější potraviny, obsahují spoustu zdravých tuků, bílkovin, vitamínů a minerálů. Jsou určeny k tomu, aby z nich vzešla nová rostlinka, proto je nutné je před konzumací namočit a tím je probudit – aktivovat všechny potřebné živiny. Díky namočení budou ořechy i semena lépe stravitelné, chutnější a obsah prospěšných látek se zvýší. Také se tím odstraní případná špína, prach a plísně. Ořechy a semínka obsahují tzv. enzymové inhibitory, které brání jejich předčasnému klíčení. Namočením je odstraníme.
Co je potřeba
Ořechy (vlašské, pekanové, lískové, atd.)
Semínka (dýňová, lněná, slunečnicová, atd.)
Potřebná doba pro namočení se liší dle druhu: Dýňová a lněná semínka: 8 hodin Slunečnicová semínka: 2 hodiny Mandle a lískové ořechy: 8 až 12 hodin Vlašské a pekanové ořechy: 4 až 6 hodin Kešu, piniové, makadamiové, pistáciové a brazilské oříšky nenámáčíme, protože obsahují vysoké množství tuků a došlo by k jejich fermentaci.
Namáčíme nejlépe ve filtrované nebo slabě mineralizované vodě v poměru 1:2 tak, aby byly oříšky zcela ponořené a necháme je stát při pokojové teplotě. Můžeme přidat trošku soli, která urychlí proces. Nedáváme do ledničky.
Během dne několikrát vyměníme vodu a před použitím vodu slijeme a ještě propláchneme pod vodou tekoucí.
Probuzené plody lze dále nechat usušit (např. k výrobě ořechové mouky) nebo skladovat po dobu 3 dnů v lednici. Můžeme dát i do mrazničky. Tip: Aktivované oříšky a semínka jsou vhodná k výrobě ořechového mléka, másla, pomazánek či raw dezertů. Recept na Raw čokoládový dort z vlašských oříšků naleznete zde: Jak na nepečený čokoládový dort s malinami
Diskuze k článku