Jak nahradit vejce při vaření a pečení | rady a tipy do kuchyně
Jak nahradit vejce při vaření a pečení | rady a tipy do kuchyně. Pokud vaše slepice nenesou nebo vám došla kupovaná vejce, jistě využijete následující tipy, jak nahradit vejce při vaření a pečení. Existuje celá řada surovin, z nichž některé určitě budete mít doma, které se dají použít místo vajec k nakypření a spojení těsta na moučníky i k přípravě těstíčka na obalování masa. Tyto tipy se hodí také pro všechny, kteří vejce jíst nemohou nebo nechtějí.
Co je potřeba
Viz další kroky
Náhrada vajec při pečení
Při pečení moučníků – např. koláče z litého těsta s ovocem, perníku či dortového korpusu můžeme vejce úspěšně nahradit kefírem či hrnkem čerstvého mléka smíchaného s 3–4 lžícemi jablečného octa. Kypřící prášek v tomto případě doplníme jedlou sodou. Tento způsob zaručí, že moučník při pečení vyskočí, bude dobře držet pohromadě a navíc získá krásnou vláčnost.
Vejce v těstě na moučník zastoupí také nastrouhaný uvařený brambor, 1 lžíce chia nebo rozemletých lněných semínek zalitých 4 lžícemi vody – poté semínka necháme dostatečně nabobtnat.
Do těsta na moučník, ale i na palačinky či lívance se dá použít také rozmačkaný banán (polovina zralého banánu zcela postačí) či jablečné pyré (asi 80 ml pyré za 1 vejce) – u těchto variant je třeba počítat s tím, že přidání ovoce může pozměnit výslednou chuť a konzistenci moučníku.
Sušenky bez vajec zase upečete díky přidání ovesných vloček – 2–3 lžíce za 1 vejce. Před použitím je namočíme v malém množství mléka.
Tekutina slitá z plechovky konzervované cizrny – aquafaba – poslouží dokonce jako náhrada bílků při přípravě bílkového sněhu. Za 1 bílek počítejte asi 2 lžíce aquafaby.
Náhrada vajec při vaření
Při obalování řízků v trojobalu – ať již z různých druhů masa, hub či zeleniny lze místo vajec použít mouku (dá se použít i klasická pšeničná, pokud vám však nevadí příchuť hrachu, zvolte raději mouku hrachovou) či škrob (bramborový, kukuřičný, apod.) smíchanou s vodou a solí. Na obalování v trojobalu i pro přípravu obalovacího těstíčka můžeme použít také pivo.
Pro přípravu karbanátků, placek, nádivek či sekané (až již z masa, hub či zeleniny) bez vajec pak využijeme nastrouhaný syrový brambor (postačí zhruba 3 lžíce). Stejně tak poslouží i lněná a chia semínka použitá stejným způsobem jako u pečení.
Tipy
Pro dodání vaječné chuti můžeme přidat trochu černé himalájské soli. Žlutou barvu pak pokrmům dodá např. kurkuma.
Varování
V receptech se dají výše uvedenými způsoby obvykle nahradit 1–2 vejce. Pokud je jich v receptu potřeba více, není možné je všechna nahradit.
Diskuze k článku