Jak nahradit vejce při vaření a pečení | rady a tipy do kuchyně
Jak nahradit vejce při vaření a pečení | rady a tipy do kuchyně. Pokud vaše slepice nenesou nebo vám došla kupovaná vejce, jistě využijete následující tipy, jak nahradit vejce při vaření a pečení. Existuje celá řada surovin, z nichž některé určitě budete mít doma, které se dají použít místo vajec k nakypření a spojení těsta na moučníky i k přípravě těstíčka na obalování masa. Tyto tipy se hodí také pro všechny, kteří vejce jíst nemohou nebo nechtějí.
Co je potřeba
Viz další kroky
Krok 1
Při pečení moučníků – např. koláče z litého těsta s ovocem, perníku či dortového korpusu můžeme vejce úspěšně nahradit kefírem či hrnkem čerstvého mléka smíchaného s 3–4 lžícemi jablečného octa. Kypřící prášek v tomto případě doplníme jedlou sodou. Tento způsob zaručí, že moučník při pečení vyskočí, bude dobře držet pohromadě a navíc získá krásnou vláčnost.
Vejce v těstě na moučník zastoupí také nastrouhaný uvařený brambor, 1 lžíce chia nebo rozemletých lněných semínek zalitých 4 lžícemi vody – poté semínka necháme dostatečně nabobtnat.
Do těsta na moučník, ale i na palačinky či lívance se dá použít také rozmačkaný banán (polovina zralého banánu zcela postačí) či jablečné pyré (asi 80 ml pyré za 1 vejce) – u těchto variant je třeba počítat s tím, že přidání ovoce může pozměnit výslednou chuť a konzistenci moučníku.
Krok 2
Sušenky bez vajec zase upečete díky přidání ovesných vloček – 2–3 lžíce za 1 vejce. Před použitím je namočíme v malém množství mléka.
Tekutina slitá z plechovky konzervované cizrny – aquafaba – poslouží dokonce jako náhrada bílků při přípravě bílkového sněhu. Za 1 bílek počítejte asi 2 lžíce aquafaby.
Krok 3
Při obalování řízků v trojobalu – ať již z různých druhů masa, hub či zeleniny lze místo vajec použít mouku (dá se použít i klasická pšeničná, pokud vám však nevadí příchuť hrachu, zvolte raději mouku hrachovou) či škrob (bramborový, kukuřičný, apod.) smíchanou s vodou a solí. Na obalování v trojobalu i pro přípravu obalovacího těstíčka můžeme použít také pivo.
Pro přípravu karbanátků, placek, nádivek či sekané (až již z masa, hub či zeleniny) bez vajec pak využijeme nastrouhaný syrový brambor (postačí zhruba 3 lžíce). Stejně tak poslouží i lněná a chia semínka použitá stejným způsobem jako u pečení.
Krok 4
Dokonce i houbovou smaženici zvládnete připravit bez vajec – díky tofu. Nejlépe se hodí tofu hedvábné.
Majonézu bez vajec pak nejlépe připravíte ze sójového mléka, můžete však použít i výše zmíněnou aquafabu.
Pro dodání vaječné chuti můžeme přidat trochu černé himalájské soli. Žlutou barvu pak pokrmům dodá např. kurkuma.
V receptech se dají výše uvedenými způsoby obvykle nahradit 1–2 vejce. Pokud je jich v receptu potřeba více, není možné je všechna nahradit.