Jak na vkusný antipasta talíř se šlehaným balkánským sýrem
Opravdu jen málo stačí k přípravě vkusného a chutného pohoštění, které ohromí nejen nápadem a vkusem, ale i chuťově výrazným stylem. K tomuto vkusnému a chutnému pohoštění přitom stačí pouze dobré ochucení a vyšlehání balkánského sýru, jeho rozetření na talíř a závěrečné ozdobení pochutinami dle vašeho stylu a vkusu.
Co je potřeba
Na šlehaný balkánský sýr:
- 200 g balkánského sýru
- 80 g čerstvého smetanového sýru (žervé, Lučina a jiné podobné)
- 60 ml olivového oleje
- 1 stroužek česneku
- citronová šťáva z ½ citronu
- sůl a pepř k dochucení
Na ozdobení antipasta talíře
Suroviny uvedené v tomto receptu jsou dle mého vkusu, a je tedy možné je obměnit za jiné, odpovídající vašemu stylu)
- 1 hrst sušených rajčat
- 1 hrst černých oliv
- 1 hrst posekané jarní cibulky či pažitky
(Na ozdobení a dokončení antipasta talíře lze například použít i grilované či naložené žampiony, sladkou kukuřici, červenou kapii či zelené olivy místo černých)
Vkusné ochucení a našlehání balkánského sýru je stejně tak důležité jako stylové ozdobení výsledného antipasta talíře. Přípravě šlehaného balkánského sýru proto věnujte určitou péči, a to hned z počátku, kdy balkánský sýr nechejte nejprve dobře okapat. Následně jej rozdrobte do nádoby vhodné k mixování a společně s čerstvým smetanovým sýrem, olejem, citronovou šťávou a prolisovaným česnekem jej vyšlehejte do hladké nadýchané pěny. Dle chuti pak opepřete, případně i osolte, ale dbejte toho, že balkánský sýr je sám o sobě slaný.
Na závěr talíř ozdobte stylovými pochutinami, kterými v tomto případě jsou kousky sušených rajčat, kdy sušená rajčata můžete použít jak naložená v oleji, tak i sušená na slunci, a přepůlené olivy.
Antipasta talíř pak dejte doprostřed stolu, přiložte k němu směs čerstvého křupavého pečiva či opečených toastů a každý dle své chuti už jen kouskem pečiva nabírejte směs přímo z antipasta talíře. K nabírání jsou vkusné i slané tortilla chipsy či Grissini.
Tipy
- Stejně tak vkusný antipasta talíř připravíte i z oblíbené pomazánky, kterou rozetřete na talíř místo šlehaného balkánského sýru a doplníte pochutinami ve stylu použité pomazánky. Nápaditý je ale i antipasta talíř v máslovém pojetí, kde jemné máslo provzdušníte elektrickými metlami a na talíři na něj nanesete vše dle vaší libosti. Máslový antipasta talíř navíc můžete stylizovat i do vkusné sladké podoby, kdy máslo ozdobíte medem či sladkým ovocným rozvarem a vykouzlíte tak dokonale vkusný snídaňový talíř, z nějž si každý nabírá na sucho opečeným toastem.
Diskuze k článku