Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na tradiční, ovšem tentokrát strouhanou Grónskou pomazánku | recept

Strouhaná Grónská pomazánka

Klasická, tradiční a nikterak náročná pomazánka z měkkého salámu a sýru, tradičně známá jako pomazánka Grónská, nezklame a neomrzí ani v podobě jemného nastrouhání na místo tradičního pomletí. Stále se jedná o tradiční spojení měkkého salámu a sýru s máslově jemným základem, a samozřejmě nezbytným a tradičním majonézovým doplňkem.

Co je potřeba

  • 300 g měkkého salámu v celku (šunkový či příjemně pikantní Lyonský)
  • 100 g sýru v celku (tučný eidam či gouda)
  • 1 cibule
  • 100 g másla
  • 100 g smetanového taveného sýru
  • 1 malá sklenička majonézy (250 ml)
  • sůl a pepř k dochucení
1

Strouhaná Grónská pomazánka, stejně jako klasická, tradičně pomletá pomazánka má svůj základ v propojení másla a smetanového taveného sýru. V míse je spolu proto vyšlehejte či utřete.

příprava tradičního máslového základu Grónské pomazánky
2

Do máslově jemného a taveným sýrem obohaceného základu přidejte najemno nastrouhaný měkký salám, sýr a rovněž tak najemno nastrouhanou očištěnou cibuli. Vše společně pak zapracujte do poměrně tuhé, hutné hmoty.

přimíchání veškerých najemno nastrouhaných ingrediencí
3

Hutnou směs nakonec promíchejte s majonézou a dodejte tím strouhané Grónské pomazánce její tradiční vláčnou strukturu. Pak už jen dle chuti osolte, opepřete a přesuňte na pár hodin do lednice.

Dobře odleželou Grónskou pomazánku si nejlépe vychutnáte s klasickým a k pomazánkám tradičním bílým rohlíkem, ovšem báječná je i jako základ na chlebíčky, tedy namazaná na vece připravené k ozdobení například salámem, vajíčkem či jemně nastrouhaným sýrem.

zvláčnění tradiční majonézou

Tipy

  • Najemno nastrouhaná nakládaná okurka chuti Grónské pomazánky jenom prospěje.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.