Jak na tradiční, ovšem tentokrát strouhanou Grónskou pomazánku | recept
Klasická, tradiční a nikterak náročná pomazánka z měkkého salámu a sýru, tradičně známá jako pomazánka Grónská, nezklame a neomrzí ani v podobě jemného nastrouhání na místo tradičního pomletí. Stále se jedná o tradiční spojení měkkého salámu a sýru s máslově jemným základem, a samozřejmě nezbytným a tradičním majonézovým doplňkem.
Co je potřeba
- 300 g měkkého salámu v celku (šunkový či příjemně pikantní Lyonský)
- 100 g sýru v celku (tučný eidam či gouda)
- 1 cibule
- 100 g másla
- 100 g smetanového taveného sýru
- 1 malá sklenička majonézy (250 ml)
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Strouhaná Grónská pomazánka, stejně jako klasická, tradičně pomletá pomazánka má svůj základ v propojení másla a smetanového taveného sýru. V míse je spolu proto vyšlehejte či utřete.
Krok 2
Do máslově jemného a taveným sýrem obohaceného základu přidejte najemno nastrouhaný měkký salám, sýr a rovněž tak najemno nastrouhanou očištěnou cibuli. Vše společně pak zapracujte do poměrně tuhé, hutné hmoty.
Krok 3
Hutnou směs nakonec promíchejte s majonézou a dodejte tím strouhané Grónské pomazánce její tradiční vláčnou strukturu. Pak už jen dle chuti osolte, opepřete a přesuňte na pár hodin do lednice.
Dobře odleželou Grónskou pomazánku si nejlépe vychutnáte s klasickým a k pomazánkám tradičním bílým rohlíkem, ovšem báječná je i jako základ na chlebíčky, tedy namazaná na vece připravené k ozdobení například salámem, vajíčkem či jemně nastrouhaným sýrem.
- Najemno nastrouhaná nakládaná okurka chuti Grónské pomazánky jenom prospěje.