Přejít k hlavnímu obsahu

Jak na specialitu v podobě mexického krevetového koktejlu

Mexický koktejl z jemných krevet

Recept na neodolatelně lákavou specialitu z jemných krevet, kterým krátké marinování v pikantní mexické omáčce propůjčí delikátní chuť, a které jsou pak v obložení jemného avokáda opravdu neodolatelnou lahůdkou vhodnou jako předkrm či například silvestrovské pohoštění.

Co je potřeba

  • 200 g uvařených a oloupaných malých krevet
  • 2 limetky na limetkovou šťávu
  • 200 ml jemného kečupu
  • 2 lžíce sladké čili omáčky
  • 1 lžíce worcesteru
  • 1 menší cibule
  • 1 zralé, máslově jemné avokádo
  • 1 hrst čerstvé petrželky + trocha petrželky na ozdobení
  • sůl a pepř k dochucení
1

Začněte krevetami

Nejdůležitější jsou v tomto receptu jednoznačně jemné krevety. V případě, že pracujete s čerstvými, krevety nejdříve uvařte a očistěte. Jak jednoduše připravit čerstvé krevety se dozvíte ve videu.

Pokud zvolíte snadnější přípravu, a tedy koupíte mořské plody mražené, již předvařené a očištěné, stačí je jen nechat rozmrazit.

Krevety následně vložte do misky, zakapejte je limetkovou šťávou a nechejte v průběhu dalších příprav marinovat.

 

 

připravení a naložení jemných krevet do limetkové šťávy
2

Připravte si základ na omáčku

V další misce rozmíchejte kečup s worcesterem i sladkou čili omáčkou, čímž připravíte základ neodolatelné mexické omáčky.

smíchání surovin na základ mexické omáčky
3

Dokončení omáčky a náš tip pro výraznější chuť

Do promíchaného základu pak přidejte nadrobno nasekanou cibuli a petrželku.

Do omáčky však nejlépe přidejte koriandr, který je pro mexickou kuchyni nejen typičtější, ale svou výraznou chutí a neodolatelnou vůní navíc významně umocní delikátní ladění této krevetové speciality.  

dokončení mexické omáčky přidáním cibule a petrželky
4

Marinování krevet

Do připravené mexické omáčky vhoďte v limetkové šťávě naložené krevety, které jste předem ze šťávy slili, promíchejte a vložte do lednice alespoň na hodinu vychladit a proležet. Pár krevet ovšem do omáčky nevhazujte a nechejte si je stranou na ozdobu, a případné namáčení do omáčky.

marinování krevet v mexické omáčce
5

Návrh na servírování krevetového koktejlu

Mezitím, co se krevety marinují v mexické omáčce, očistěte zralé, máslově jemné avokádo a nakrájejte jej na plátky. Jak loupat avokádo – návod.

Nyní už jen stačí tuto krevetovou specialitu zkompletovat do misek a vytvořit tak neodolatelně lákavý předkrm či pohoštění. Do misky či lépe přímo speciální sklenice určené na koktejly rozdělte vychlazenou mexickou omáčku s krevetami, ozdobte plátky jemného avokáda i kousky petrželky a na hranu sklenice či misky pak předem odložené krevety ozdobně zavěste.

Tím je neodolatelně lákavá krevetová specialita připravena k podávání.

nakrájení jemného avokáda a kompletace krevetové speciality

Tipy

  • Pokud se vám zdá takto připravený mexický krevetový koktejl příliš jemný, na to, že je mexický a měl by tedy být pikantnější, neváhejte a mexickou omáčku obohaťte ostřejší ingrediencí. Například ostrým kečupem, pikantní čili pastou, tabascem, anebo nějakou vlastní oblíbenou specialitou pikantního ladění.
  • Vaši pozornost si zaslouží i video s receptem na krevety s chilli papričkami a sýrem.
Autor: Markéta
|
Hodnocení

Diskuze k článku

Další zajímavé články

Teď už vám neuteče žádný recept nebo návod.

Všechny nové recepty, sezónní rady, tipy a návody najdete v pravidelném JakTak zpravodaji ve své e-mailové schránce. ZDARMA.