Jak na specialitu v podobě mexického krevetového koktejlu
Recept na neodolatelně lákavou specialitu z jemných krevet, kterým krátké marinování v pikantní mexické omáčce propůjčí delikátní chuť, a které jsou pak v obložení jemného avokáda opravdu neodolatelnou lahůdkou vhodnou jako předkrm či například silvestrovské pohoštění.
Co je potřeba
- 200 g uvařených a oloupaných malých krevet
- 2 limetky na limetkovou šťávu
- 200 ml jemného kečupu
- 2 lžíce sladké čili omáčky
- 1 lžíce worcesteru
- 1 menší cibule
- 1 zralé, máslově jemné avokádo
- 1 hrst čerstvé petrželky + trocha petrželky na ozdobení
- sůl a pepř k dochucení
Krok 1
Nejdůležitější jsou v tomto receptu jednoznačně jemné krevety. V případě, že pracujete s čerstvými, krevety nejdříve uvařte a očistěte. Jak jednoduše připravit čerstvé krevety se dozvíte ve videu.
Pokud zvolíte snadnější přípravu, a tedy koupíte mořské plody mražené, již předvařené a očištěné, stačí je jen nechat rozmrazit.
Krevety následně vložte do misky, zakapejte je limetkovou šťávou a nechejte v průběhu dalších příprav marinovat.
Krok 2
V další misce rozmíchejte kečup s worcesterem i sladkou čili omáčkou, čímž připravíte základ neodolatelné mexické omáčky.
Krok 3
Do promíchaného základu pak přidejte nadrobno nasekanou cibuli a petrželku.
Do omáčky však nejlépe přidejte koriandr, který je pro mexickou kuchyni nejen typičtější, ale svou výraznou chutí a neodolatelnou vůní navíc významně umocní delikátní ladění této krevetové speciality.
Krok 4
Do připravené mexické omáčky vhoďte v limetkové šťávě naložené krevety, které jste předem ze šťávy slili, promíchejte a vložte do lednice alespoň na hodinu vychladit a proležet. Pár krevet ovšem do omáčky nevhazujte a nechejte si je stranou na ozdobu, a případné namáčení do omáčky.
Krok 5
Mezitím, co se krevety marinují v mexické omáčce, očistěte zralé, máslově jemné avokádo a nakrájejte jej na plátky. Jak loupat avokádo – návod.
Nyní už jen stačí tuto krevetovou specialitu zkompletovat do misek a vytvořit tak neodolatelně lákavý předkrm či pohoštění. Do misky či lépe přímo speciální sklenice určené na koktejly rozdělte vychlazenou mexickou omáčku s krevetami, ozdobte plátky jemného avokáda i kousky petrželky a na hranu sklenice či misky pak předem odložené krevety ozdobně zavěste.
Tím je neodolatelně lákavá krevetová specialita připravena k podávání.
- Pokud se vám zdá takto připravený mexický krevetový koktejl příliš jemný, na to, že je mexický a měl by tedy být pikantnější, neváhejte a mexickou omáčku obohaťte ostřejší ingrediencí. Například ostrým kečupem, pikantní čili pastou, tabascem, anebo nějakou vlastní oblíbenou specialitou pikantního ladění.
- Vaši pozornost si zaslouží i video s receptem na krevety s chilli papričkami a sýrem.