Jak na pálení žáhy
Pálivá bolest pod hrudní kostí se běžně nazývá pálení žáhy. Je způsobena průnikem žaludečních šťáv do jícnu, obvykle po jídle. Ke zpětnému toku žaludeční šťávy dochází při oslabení uzávěru na dolním konci jícnu tam, kde jícen přechází do žaludku. Pálení žáhy je spojováno s nadměrným jídlem a pitím, kouřením nebo také nošením těsných kalhot nebo škrtících pásků.
Pálení žáhy pomáhají utišit antacida, která neutralizují kyselinu chlorovodíkovou tvořící se v žaludku. Antacida se prodávají běžně v lékárně, ať už v tabletách nebo v tekuté formě.
Vyhýbejte se látkám, jež pálení žáhy zhoršují, např. alkoholu, tabáku, aspirinu, česneku, cibuli, čokoládě a kávě. Jezte malé porce jídel a při jídle seďte. Nenoste těsný oděv a po jídle se nepředklánějte.
Pokud příznaky přetrvávají, nebo jsou provázeny krvácením a potížemi při polykání, obraťte se na lékaře.
Tipy
Stejného výsledku dosáhneme i vypitím sklenice vody, ve které rozpustíme na špičku nože jedlé sody.
Varování
- Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku