Jak fermentovat bylinky na čaj | návod na kvašení bylin
Jak fermentovat bylinky na čaj | návod na kvašení bylin. Pijete-li rádi bylinkové „čaje“, z článku se dozvíte jak připravit bylinky trochu jinak. Klasický nálev ze sušených rostlin je většinou nevýrazný a někomu může chutnat jako seno. Zkuste listy fermentovat podle ruského způsobu, který je léty osvědčený. Nálev z takto upravených bylinek má výraznou chuť a barvou se blíží pravému čaji. A protože některé rostliny se sbírají v době květu, je jaro ideální doba k experimentům.
Co je potřeba
Seznam některých rostlin vhodných k fermentaci:
Třešeň ptačí - listy
Jahodník obecný - listy v době květu
Kopřiva dvoudomá - listy
Ostružiník maliník - listy
Ostružiník křovitý - listy
Vrbka úzkolistá - listy (známý Ivan čaj)
Brusnice borůvka - nať s listy
Mladé jabloňové listy
a mnoho dalších
Postup je u všech bylin stejný. Právě teď kvete v lesích a na mezích jahodník, a tak můžete vyzkoušet nejprve ten. Všechny bylinky sklízejte za suchého a nejlépe slunného počasí, budou tak v nejlepší formě. Listy se před přípravou nedoporučuje omývat, proto pečlivě vyberte místo, kde je budete sbírat. Doma listy rozložte na plátno nebo papír, rukama je pomačkejte (přejeďte válečkem na nudle) a nechte při pokojové teplotě asi 4 až 5 hodin zavadnout. Mladé listy uvadají rychleji, starší a tužší budou uvadat déle. Alternativou tohoto kroku je zmrazení listů v mikroténovém sáčku. Bylinku přes noc uložte do mrazničky a druhý den ji nechte při pokojové teplotě rozmrazit.
Zavadlé listy po několika kusech v dlaních stočte do smotků a naskládejte je do nádoby ve dvou až třícentimetrové vrstvě. Překryjte je vlhkou utěrkou a zatěžkejte nádobou s malým množstvím vody. Opět je nechte několik hodin stát při pokojové teplotě. Listy změní barvu (ztmavnou) a začnou intenzivně vonět. Tento krok může trvat v rozmezí 6 až 10 hodin.
Takto připravené listové svitky nakrájejte ostrým nožem na malé kousky a rozložte je na plech k sušení. Listy se mohou také umlít na masovém strojku s největšími otvory, je to rychlejší a pohodlnější. Bylinky sušte v pootevřené troubě při 80°C. Suché vložte do plátěného pytlíku a nechte několik dní, ideálně na slunci, dozrávat. Pak uskladněte v nádobě s těsnícím víkem na tmavém místě. Nálev (čaj) připravte z jedné až dvou lžiček bylinky a 300 ml vroucí vody.
Nejznámější fermentovaný čaj je tzv. Ivan čaj, tradiční ruský nápoj, alternativa zeleného a černého čaje. Připravuje se z rostliny, která roste i u nás na lesních pasekách, rumištích, železničních náspech i jinde - vrbky (vrbovky) úzkolisté. Nálev z bylinky se používá v lidovém léčitelství. Rostlina má údajně příznivý vliv na mnoho nemocí, přičemž nejsou známé žádné vedlejší účinky. Nálev se může ochutit mátou, meduňkou, zázvorem, citronem, brusinkovou šťávou, rakytníkem.
Tipy
Směs na nálev z fermentovaných bylinek můžete namíchat v libovolném poměru z několika druhů. Ochutit lze citronem, rakytníkem, medem aj.
Diskuze k článku