Jak zpracovat přebytek jablek | recepty
Sadaři, pěstitelé ovocných stromů (a nebo jejich partnerky) si s nadúrodou jablek dokážou poradit. Co si má ale počít člověk ryze městský, který náhle k většímu množství jablek přijde? Městské sklepy nejsou na uskladnění ovoce vhodné a zejména podzimní jablka rychle podléhají zkáze. Jak zpracovat přebytek jablek? Co takhle jablečný kompot, jablečná přesnídávka, jablečná povidla nebo křížaly z jablek?
Diskuze k článku
Přidat komentář
Dobrý den, pane inženýre, děkujeme za Váš recept na jablečná povidla, dobrých rad není nikdy dost - a zvlášť v aktuálním čase sklizně. Když byste měl ještě nějaký tip, co s přebytkem jablek, a kdybyste měl čas a chuť, podělte se s ostatními čtenáři, stejně jako jako jste nabídl tento recept. Děkujeme Vám.
Když máte přístup k internetu, můžete vyhledat, jestli máte v okolí nějakého prodejce jablek nebo zda by k Vám některý pěstitel jablka nedovezl. Zkuste to.
Slovo kvaka (další podoby kvak, kvaček čvak, též kvákev) prý označuje východomoravské a slezské označení pro tuřín. Pochybuji, že by na Moravě či ve Slezsku nikdo jablka neprodával...
Děkuji za radu od hm.
Vím, že by se dala různě sehnat jablka ze zahrad, ale já žiji nyní v pečov. domě kde nemohu jablka uskladnit a musím si kupovat po kile, abyc h je ujedla. Takže většinou mi zůstává jen možnost Marketu a navíc nákupu, který mi zajišťují pečovatelky. Takže si nemohu jablka ani sama vybrat.
Ale oceňuji snahu, poradit. Díky, Vlasta
Jablka jsou vynikající ovoce. Škoda jen že my, co jsme odkázáni pouze na Markety, musíme kupovat jablka draze a některá nejsou ani chutná, jsou jako kvaky, když se nechají naležet, ztratí všechnu šťávu, protože jsou trhaná nezralá, bůhví jak chemicky ošetřená a potom převážená v kamionech. Nikdy nezapomenu na naše Jonatány a různé druhy, co se v ČR pěstovaly. Byly churné, křehké a šťavnaté a levné! Moji rodiče (neměli zahradu) kupovali jablka na uskladnění na zimu (do sklepa) od sousedů, kteří zahrady měli. Vybrali si vždy několik druhů, ranější i pozdní, nejdéle vydržela ta jablka se šmirglovou kůží, už ani navím jak se jim říkalo, konzumovala se až v předjaří a byla moc lahodné chuti.
Jablka jsou vynikající ovoce. Škoda jen že my, co jsme odkázáni pouze na Markety, musíme kupovat jablka draze a některá nejsou ani chutná, jsou jako kvaky, když se nechají naležet, ztratí všechnu šťávu, protože jsou trhaná nezralá, bůhví jak chemicky ošetřená a potom převážená v kamionech. Nikdy nezapomenu na naše Jonatány a různé druhy, co se v ČR pěstovaly. Byly churné, křehké a šťavnaté a levné! Moji rodiče (neměli zahradu) kupovali jablka na uskladnění na zimu (do sklepa) od sousedů, kteří zahrady měli. Vybrali si vždy několik druhů, ranější i pozdní, nejdéle vydržela ta jablka se šmirglovou kůží, už ani navím jak se jim říkalo, konzumovala se až v předjaří a byla moc lahodné chuti.
Jablečná povidla/recept 2
1) omytá jablka rozkrájíme na 1/4-1/8, odjádříme a rozemeleme (ručně, robotem) i se slupkou
2) z nádoby přendáme na litinový pekáč (kastrol) s teflonovým povrchem a na každé 1kg jablek přidáme 0,25 kg cukru a 1-3 lžíce 8% octa podle sladkosti jablek
3) na kamnech (v troubě ) vaříme do změknutí a zhoustnutí za častého míchání, můžeme přidat rozinky
4) horkými povidly naplníme zavařovačky, zavíčkujeme a obrátíme dnem vzhůru, necháme vychladnout
Použití: do ovesných vloček s mlékem, do bílého jogurtu, na koláč atd.
Jak dlouho takhle zpracovana jablka vydrzi?