Jak zpracovat a používat arrowroot | rady a tipy
Arrowroot je název pro škrobovou mouku. Jde o zdravější náhradu kukuřičného škrobu.
Arrowroot se získává z jihoamerické rostliny zvané maranta.
Jak se dá arrowroot použít?
Co je potřeba
- Arrowroot
Co je arrowroot
Arrowroot je škrobová mouka, která se získává z rostliny zvané maranta třtinová (Maranta arundinacea). Maranta je trvalka pocházející z Jižní Ameriky. Má šupinaté oddenky, ze kterých se právě tato škrobová mouka získává. Je to jemný bílý prášek.
Kde arrowroot sehnat
Dá se koupit v prodejnách zdravé výživy. Výhodou tohoto prášku je:
- nemá žádnou příchuť,
- nezakaluje pokrm
- a neobsahuje tuk.
Jak arrowroot použít
2 čajové lžičky arrowrotu odpovídají 1 lžíci kukuřičného škrobu, arrowroot rozmícháme v troše vody a vzniklou směs vody a arrowrootu můžeme použít například
- do omáčky pro zahuštění. Pozor, nevýhodou je, že po opětovném ohřátí omáčka může zřídnout.
- Nebo můžeme směs použít na přípravu ovocného želé atd. – jak je uvedeno výše.
1 čajová lžička odpovídá 1 lžíci pšeničné mouky. Arrowroot lze použít jako náhradu za pšeničnou mouku při pečení.
Tipy
Pokud rádi používáte do vaření jíšku a chcete se vyhnout mouce a tuku, které jsou na klasickou jíšku potřeba, použijte právě arrowroot.
- Získáte tak zdravější a dietnější jídlo.
- Jídlo bude navíc lépe stravitelné než s „tučnou“ jíškou.
Diskuze k článku