Jak zbavit ovoce či zeleninu pesticidů
Jak zbavit ovoce či zeleninu pesticidů | rady a tipy. Pokud nemáte možnost pěstovat si vlastní ovoce či zeleninu nebo nechcete kupovat bio produkty, pak se nejspíš v tom, co jste zakoupili, nachází zbytky pesticidů, které pouhým omytím pod tekoucí vodou neodstraníte. Přesto ale existují způsoby, jak se jich úplně zbavit, nebo alespoň redukovat jejich množství.
Co je potřeba
- ocet
- jedlá soda
- voda
- škrabka
Ovoce či zeleninu očistěte hned
Slupky, které byly vystaveny pesticidům, mají schopnost absorbovat tyto látky do sebe a přenášet je dál. Čím dříve tedy plody a zeleninu očistíte, tím lépe.
Teoreticky můžete sice všechny slupky oloupat, na druhou stranu právě ony mnohdy obsahují spoustu minerálů, vitamínů a vlákniny. Ve snaze odstranit chemický postřik se tak připravíte o cenné živiny. Loupat však s klidným svědomím můžete kořenovou zeleninu.
Octová lázeň
Ideálním pomocníkem pro očištění je ocet. Nejdříve plodiny omyjte v teplé vodě, poté připravte 10% octovou lázeň a vše do ní ponořte na minimálně 15 minut. Poté plodiny opět pořádně umyjte, abyste je zbavili octového zápachu. Chuť by měla zůstat stejná.
Tento postup neaplikujte u hroznového vína, jahod a u lesního ovoce. Nejen, že by jejich jemná struktura umožnila proniknutí octu dovnitř a Vy už byste si pravděpodobně nepochutnali, ale samotná lázeň by způsobila rozmočení ovoce.
Jedlá soda
Nemáte-li zrovna po ruce ocet, klidně místo něj použijte jedlou sodu. Jeden šálek smíchejte s polovinou polévkové lžíce sody, promíchejte, a ovoce či zeleninu odmočte na 10 minut. Čím delší odmočení, tím účinnější redukce pesticidů. Na závěr opět důkladně opláchněte vodou.
Konzumace citrusů
Citronová nebo pomerančová kůra, která se přidává do receptů, by měla být samozřejmě také důkladně očištěna, v tomto případě lze dobu namáčení ještě o něco prodloužit. Nejlepším řešením je ale koupě bio plodů.
Diskuze k článku