Následující recept je opět poněkud nezvyklý, avšak velmi chutný. Uvádím ho v přesném znění, tak jak se ke mně dostal a jak jsem pokrm poprvé ochutnala. V současnosti se při přípravě tohoto pokrmu receptu držím jen orientačně. Bramborákové těsto dělám „od oka“ a nejčastěji používám mraženou zeleninu pod svíčkovou.
Co je potřeba
5 plátků krkovice bez kosti
2 střední cibule
500 g mrkve
200 g petržele
100 g slaniny
3 bobkové listy
10 kuliček pepře
4 kuličky nového koření
lžička sušeného tymiánu
sůl
mletý pepř
100 ml bílého vína
lžíce sádla
500 g brambor
1 vejce
trochu hladké mouky
trochu mléka
4–5 stroužků česneku
1
Plátky krkovice naklepejte, osolte a okořeňte mletým černým pepřem. Na pánvi rozpalte lžíci sádla a krkovici na něm opečte z obou stran. Opečené plátky masa odložte prozatím stranou.
2
Do pekáčku nebo zapékací misky přelijte výpek z pánve a na něj rozložte na kolečka nakrájenou cibuli. Pak přidejte na malé kostičky nakrájenou petržel s mrkví. Místo čerstvé zeleniny můžete využít některou zeleninovou mraženou směs, usnadní vám práci a ušetří čas. Koření zabalte do kousku gázy a vložte do misky na zeleninu.
3
Na zeleninovou směs položte opečenou krkovici a překryjte ji plátky anglické slaniny. Zalijte bílým vínem, přikryjte alobalem a zapečte 30 minut při 180 °C. Alobal na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára.
4
Mezitím, co se maso zapéká, si připravte bramborákové těsto. Brambory rozstrouhejte na nudličky, osolte, podle chuti opepřete, přidejte prolisovaný česnek, mouku a mléko. Vypracujte podobné těsto jako na bramborák, ale bez majoránky.
5
Po 30 minutách pečení masa a zeleniny sejměte alobal, pečte ještě 10 minut nepřikryté a teprve pak překryjte obsah pekáčku připraveným bramborovým těstem. Vraťte do trouby a dopečte dozlatova. Po upečení nechte chvilku odpočinout a pak krájejte na porce.
Zapečená krkovice na bramborách | recept. Zapečené maso s bramborami a zeleninou je sázka na jistotu. Zapečené maso je chutné, rychlé a ještě je potře…
Jak připravit francouzské rillettes z vepřového masa | recept. Rillettes je výraz pro zalévané maso roztrhané na kousky. V každé oblasti Francie se př…
Jak připravit minutku z vepřového masa | recept na minutku nebo grilované vepřové maso. Jestliže se rozhodnete maso podle následujícího receptu připra…
Diskuze k článku