Jak zapéct krkovici na zelenině v bramborovém těstě
Následující recept je opět poněkud nezvyklý, avšak velmi chutný. Uvádím ho v přesném znění, tak jak se ke mně dostal a jak jsem pokrm poprvé ochutnala. V současnosti se při přípravě tohoto pokrmu receptu držím jen orientačně. Bramborákové těsto dělám „od oka“ a nejčastěji používám mraženou zeleninu pod svíčkovou.
Co je potřeba
- 5 plátků krkovice bez kosti
- 2 střední cibule
- 500 g mrkve
- 200 g petržele
- 100 g slaniny
- 3 bobkové listy
- 10 kuliček pepře
- 4 kuličky nového koření
- lžička sušeného tymiánu
- sůl
- mletý pepř
- 100 ml bílého vína
- lžíce sádla
- 500 g brambor
- 1 vejce
- trochu hladké mouky
- trochu mléka
- 4–5 stroužků česneku
Krok 1
Plátky krkovice naklepejte, osolte a okořeňte mletým černým pepřem. Na pánvi rozpalte lžíci sádla a krkovici na něm opečte z obou stran. Opečené plátky masa odložte prozatím stranou.
Krok 2
Do pekáčku nebo zapékací misky přelijte výpek z pánve a na něj rozložte na kolečka nakrájenou cibuli. Pak přidejte na malé kostičky nakrájenou petržel s mrkví. Místo čerstvé zeleniny můžete využít některou zeleninovou mraženou směs, usnadní vám práci a ušetří čas. Koření zabalte do kousku gázy a vložte do misky na zeleninu.
Krok 3
Na zeleninovou směs položte opečenou krkovici a překryjte ji plátky anglické slaniny. Zalijte bílým vínem, přikryjte alobalem a zapečte 30 minut při 180 °C. Alobal na několika místech propíchněte, aby mohla unikat pára.
Krok 4
Mezitím, co se maso zapéká, si připravte bramborákové těsto. Brambory rozstrouhejte na nudličky, osolte, podle chuti opepřete, přidejte prolisovaný česnek, mouku a mléko. Vypracujte podobné těsto jako na bramborák, ale bez majoránky.
Krok 5
Po 30 minutách pečení masa a zeleniny sejměte alobal, pečte ještě 10 minut nepřikryté a teprve pak překryjte obsah pekáčku připraveným bramborovým těstem. Vraťte do trouby a dopečte dozlatova. Po upečení nechte chvilku odpočinout a pak krájejte na porce.