Jak využít ostružiník | rady a tipy
Jak využít ostružiník | rady a tipy. Z ostružiníku často používáme pouze tmavé chutné plody – ostružiny. Ostružiny jsou velmi zdravé a mají celou řadu léčivých účinků. Věděli jste však, že můžete zužitkovat i listy ostružiníku? Jak využít ostružiník, Vám poradíme v následujícím článku.
Co je potřeba
Viz další kroky
Ostružiník křovitý je popínavý keř, který je charakteristický velmi silnými a ostrými trny. Nalezneme jej nejčastěji na okrajích lesů, ale i okolo cest a na dalších místech. Ostružiník si snadno vypěstujete také na zahradě, vyžaduje pouze dostatek slunečního světla.
Listy bez řapíků sbíráme ještě před rozkvětem v období od května do června. Sušíme je na suchém a vzdušném místě v tenkých vrstvách. Listy mají mít po usušení zelenou barvu.
A jakou formou se dají sušené listy užívat?
Nejčastěji se z listů ostružiníku připravuje čaj – 1 lžíci řezaných sušených listů zalijeme 250 ml vroucí vody a necháme 5 – 10 minut vylouhovat, čaj poté scedíme a užíváme jej 2 – 3x denně.
Čaj má následující léčivé účinky:
- Pomáhá proti průjmu, léčí záněty trávicího i močového ústrojí
- Působí proti kašli a nachlazení, zlepšuje stav sliznic
- Má detoxikační účinky
- Zastavuje krvácení a pomáhá proti křečím
Listy však naleznou uplatnění i při zevním využití. Koupel či obklad připravený z odvaru ostružiníkových listů pomůže proti některým druhům ekzémům a hojí kožní rány a záněty. Odvar lze použít také jako kloktadlo při zánětech v ústní dutině. Odvar připravíme následujícím způsobem: 4 lžíce sušených listů zalijeme litrem studené vody, přivedeme ji k varu, krátce povaříme a necháme ještě 10 minut louhovat.
Plody pak dozrávají od srpna do září. Ostružiny obsahují velké množství vitamínu C, vitamíny skupiny B, draslík, vápník, hořčík, železo a mnoho dalších cenných látek. Jejich konzumace Vám pomůže zvýšit imunitu, zlepšit krvetvorbu a stav cév. Ostružiny jsou také velmi účinné proti průjmu a menstruačním bolestem a slouží i jako prevence před vznikem rakoviny.
Konzumujte je samotné, přidejte je do nejrůznějších moučníků nebo si z nich připravte skvělý džem, sirup či víno apod.
Tipy
- Léčivé účinky má převážně jen planě rostoucí ostružiník, proto listy i plody určené pro léčebné účely sbírejte raději na čistém místě v přírodě.
- Plody se dají také sušit a použít pro přípravu čaje. Je velmi vhodný při nachlazení a to i pro malé děti.
Varování
- Čerstvé ostružiny by neměli konzumovat osoby trpící záněty střev, žaludku či žaludečními vředy.
- Ostružiník urychluje porod, proto není užívání čaje vhodné pro ženy v prvních měsících těhotenství.
- Tento článek má pouze informativní charakter a nenahrazuje lékařskou péči.
Tento článek a jeho jednotlivé body mají pouze informativní charakter. Společnost Solex Services s.r.o. neručí a není odpovědná za škody vzniklé užitím informací (částečným nebo úplným), které jsou uvedeny v článku. Zároveň společnost neručí a není odpovědna za škody vzniklé užitím informací (úplných nebo částečných) obsažených v článku třetí osobou.
Diskuze k článku