Jak využít microgreens v kuchyni, tipy na jídla
Co jsou microgreens
Microgreens je zelenina a bylinky vypěstované ze semen a sklízené ve fázi sazenic, kdy mají pouze semenné listy, než se vyvinou jejich pravé listy. I když jsou malé, tyto rostliny mají intenzivní chuť. A právě ta báječná chuť přitahuje kuchaře k microgreens.
Brokolicové microgreens chutnají jako brokolice, jen o něco silnější.
Pažitka v mikrozelené formě chutná o něco pikantněji než její zralé já.
Koriandrové mikrogreeny mají ještě jasnější chuť než vzrostlé listy koriandru.
Ale pozor, nepleťte si microgreens s klíčky, i když vypadají podobně, je to zcela něco jiného. Microgreens se pěstují v půdě, obvykle se jí čerstvé, a jíme pouze listy a stonek. Klíčky se často pěstují bez půdy a jedí se kořeny.
Proč jsou oblíbené v kuchyni
Když kuchaři a kuchaři poprvé uvidí microgreen, přirozenou reakcí je, že budou skvělou ozdobou. A jsou! Ale i tak jsou mnohem víc než to. Ozdoby zvýrazní vaše pokrmy a dodají jim extra chuť, zatímco microgreens skutečně poslouží k vytvoření neuvěřitelných vrstev chuti.
Lidé jedí nejprve očima. A máte-li k dispozici čerstvou mikro zeleninu různých druhů, můžete si připravit neuvěřitelné jídlo s požadovanými barvami, tvary a velikostí.
Využití microgreens v kuchyni
Saláty
Všechny microgreens vynikají při konzumaci zasyrova. Vynechání vaření je nejen udrží čerstvé a křupavé, ale také zachová jemný chuťový profil. Přidejte k tomu fakt, že jakýkoli způsob vaření automaticky odebírá některé živiny, a máte hned několik důvodů, proč jít cestou syrové stravy, pokud jde o microgreens. Jednou z mikro zeleniny, které se obzvláště dobře daří, když je ponechána syrová, je slunečnice. Tato citrónová zelenina je perfektním doplňkem k salátům.
Ozdoba jídel
Microgreens jsou snadným doplňkem k jakémukoli masu, polévce, omeletě, nebo těstovinám.
Smoothie a džusy
I když lze jistě namítnout, že na odšťavňování nebo smoothies by se hodil jakýkoli microgreen, je to pšeničná tráva, která je neústupným šampionem ve světě džusů.
Každý recept na smoothie nebo džus s radostí zvládne dávku pšeničné trávy.
Náplně do sendvičů
Tortilla, pita, bezlepkové pečivo, bez ohledu na vaše preference, microgreens jsou báječným způsobem, jak přidat šmrnc a zabalit extra přidané výživové hodnoty do jakéhokoli sendviče.
Ředkvičky jsou pro to obzvláště zajímavé, protože také přinášejí lehce pikantní chuť.
Příloha k masu
Zkuste si připravit burger se sladkou brioškou, nakládanou cibulkou, která mu dodá potřebný říz a křupavost, zatímco mikrogreeny přinesou svěžest a trochu zeleně, která může nahradit klasický římský nebo ledový salát.
Zdobení dezertů
Čerstvými klíčky můžete ozdobit slaný quiche, zkuste třeba slunečnicové nebo špenátové klíčky. Řekni, co? Nebo pokud máte odvahu, přidejte navrch letního koláče s jahodami malou hrst ředkvičkových klíčků.
Nejčastější druhy používané v kuchyni
Microgreens rukola – přidejte ji k sýrům jako je burrata, parmazán, feta, chevre, modrý sýr, gorgonzola a mozzarella. Skvěle doplní i ořechy jako jsou vlašské ořechy, piniové a pekanové ořechy. Nezůstane pozadu ani s ovocem jako jsou hrušky, citrusy, bobule, meloun a avokádo. Stejně tak ladí se zeleninou jako je okurka, rajče, olivy, fenykl a maso včetně krůty, hovězího, telecího, drůbeže a ryb.
Microgreens hrášek - Konzumujte ho syrový v salátech, dipech či v humusu. Skvěle se spáruje s mátou, měkkými sýry, chilli papričkami, rukolou nebo citronem. Dokonale vyváží chuť hranolků a asijské chutě, kuřecí nebo vepřové maso, houby a sóju.
Microgreens řeřicha – Začleňte ji do salátů, k mořským plodům nebo ji přidejte do sendvičů pro ostrou příchuť. Použijte ji jako náhradu černého pepře.
Microgreens brokolice – Přidejte jí k vaječným omeletám, těstovinám nebo kuřecímu masu. Prostě všude tam, kam byste dali klasickou dospělou verzi jí samé.
Microgreens ředkvička – Ideálně doplňuje pikantní pokrmy a je krásná jako ozdoba na polévkách či salátech. Nezůstane pozadu ani v sendvičích, pokud mu chcete dodat trochu pikantnosti, kari nebo čínských nudlích. Podávejte ji k tučnému masu paprikám, mrkvi, lilku, zelené cibulce a hovězímu, drůbežímu, vepřovému masu a mořským plodům.
Salát s microgreens a feta sýrem
- 120 g microgreens rukoly (umyté a vysušené)
- 3 velké řapíky celeru (podélně rozpůlené a šikmo nakrájené na tenké plátky)
- 6–8 velkých sušených datlí (bez pecek, nakrájených na proužky)
- 60 g opečených vlašských ořechů (nasekaných)
- 120 g sýra feta (rozdrobený)
- 4 lžičky bílého balzamikového octa
- 3 lžíce extra panenského olivového oleje
- sůl a pepř
Postup
· V misce smíchejte mikrogreens a plátky celeru.
· Chcete-li připravit dresink, v malé misce smíchejte ocet, sůl a pepř. Zašlehejte olivový olej.
· Těsně před podáváním zalijte salát požadovaným množstvím dresinku a promíchejte, aby se vše spojilo.
· Navrch dejte datle, vlašské ořechy a sýr feta.
Smoothie s microgreens a jahodami
- 250 ml mandlového mléka
- 1 velká hrst bazalkového microgreens
- 1 mražený banán
- 120 g jahod
- 2 lžičky lněného semínka
- 30 g strouhaného kokosu
- 2 lžíce medu (nebo sladidla dle vašeho výběru)
Postup
· Všechny ingredience přidejte do mixéru a důkladně rozmixujte.
Sendvič s microgreens a kuřecím masem
- Francouzskou bagetu
- Zbytky grilovaného kuřete
- 1 polévková lžíce másla
- 100 g hub
- 3 celé stroužky česneku (oloupané)
- sůl a pepř
- ½ lžičky provensálského koření
- Hořčičné microgreens
- Medovo hořčičný salátový dresink
- plátek čedaru
Postup
· Předehřejte troubu na 180 stupňů.
· Bagetu rozkrojte a na jednu polovinu navrstvěte kuře.
· Chléb a kuře opékejte v troubě po dobu 5 minut.
· Mezitím v malé pánvi na střední teplotu rozpusťte máslo. Přidejte celý česnek a nakrájené houby. Promíchejte a přidejte koření. Přidejte sůl a černý pepř, podle chuti. Přidejte provensálské koření.
· Vyjměte chléb a kuře z trouby. Na kuře přidejte plátek sýru čedar.
· Na sýr přidejte restované houby a česnek.
· Zakončete hrstkou microgreens.
· Navrch nalijte medovo-hořčičný salátový dresink a přiklopte druhou polovinou bagety.
Těstoviny s microgreens a olivami
- špagety
- šťáva z jednoho citronu
- kůra z jednoho citronu
- 1 lžíce česneku
- 2 lžíce másla
- 2-3 hrsti microgreens brokolice
- sůl,
- pepř
- olivový olej
- parmazán
Postup
· Uvařte si špagety nebo si připravte cuketové nudle.
· Na mírnou teplotu ohni orestujte máslo, česnek, citronovou kůru.
· Těstoviny sceďte, vraťte do hrnce a ihned na ně zalijte ohřátou omáčkou spolu s citronovou šťávou a mikrogreens, podle potřeby zakápněte olivovým olejem a podle chuti přidejte sůl a pepř.
· Pomocí kleští jemně promíchejte těstoviny, omáčku a microgreens.
· Posypte strouhaným parmazánem a podávejte.
Závěr
Máte restauraci a hledáte dodavatele microgreens ?
Navštivte stránku rostlinnavyroba.cz. Její e-shop je plný těch nejkvalitnějších bylinek a rostlinek mikrogreens, které splňují ty nejnáročnější normy na jejich pěstování. Jejich čerstvost a živiny se dostanou až k vám, díky chlazené přepravě, kterou nabízí jako jediná společnost. Doručuje téměř po celé České republice v rozmezí 2 – 3 dnů.
Pro vaši restauraci to bude ten nejlepší dodavatel microgreens, jelikož si zakládá na čerstvosti, kvalitě, a profesionálním přístupu.
Myslí samozřejmě i na klasického spotřebitele/koncového zákazníka, který si může objednat klidně jen 30 g balení na zkoušku.
Diskuze k článku