Jak vyrobit cuketový perník | recept
Perník je jedním z nejoblíbenějších moučníků z litého těsta. Přidáním cukety do těsta nezměníme jeho chuť, ale perník získá na vláčnosti a trochu ztratí na kalorické hodnotě. Protože upéct perník patří k prvním kuchařským krůčkům, náš recept jak vyrobit cuketový perník proto směrujeme do řad kuchařských či cukrářských elévů.
Na cuketový perník budeme potřebovat polohrubou mouku, cukr, vejce, olej nebo rostlinný tuk, asi půlku cukety a kypřící prášek do perníku. Na dokončení čokoládovou, kakaovou nebo citronovou polevu. Nebudeme vážit, budeme odměřovat čtvrtlitrovým hrnkem.
Půlku cukety oloupeme. Jestli je mladá, necháme ji vcelku. Když je zralejší, vydlabeme jadřinec, nastrouháme, abychom měli dva hrnky strouhané cukety.
V míse ušleháme celý hrnek pískového cukru s polovinou hrnku oleje nebo rozpuštěného rostlinného tuku a jedním celým vejcem.
Přisypeme dva hrnky polohrubé mouky, do které jsme zamíchali celý kypřící prášek do perníku. Ten je pro přípravu domácího perníku ideální – obsahuje vyvážený poměr perníkového koření, jak jsme na ně zvyklí. Mouku zamícháme do tuku s cukrem.
Přisypeme strouhanou cuketu – dva hrnky. Protože jsme ji předem nevymačkávali, puštěná šťáva nahradí tekutinu, kterou bychom jinak do perníku přidávali. Dobře promícháme.
Vylijeme na vymazaný a strouhánkou nebo polohrubou moukou vysypaný pečící plech. Pečeme asi 15 minut při 180 až 200 stupních.
Cuketový perník necháme vychladnout. Pak dotvoříme čokoládovou, kakaovou nebo citronovou polevou – podle své chuti a cukrářské zdatnosti.
Tipy
Rada pro méně zkušené: Poleva stříkaná ze sáčku neprozradí, že ještě neumíme moučník po cukrářku polevou „potáhnout“ .
Diskuze k článku