Jak vybrat exotické ovoce
Exotické ovoce | přehled. V období okolo Vánoc se začínají v obchodech objevovat ovocné druhy, které nejsou na pultech běžně. Ne každý prodavač je schopen poradit při výběru a proto v našem článku najdete přehled tropického ovoce, se kterým se v zimním období nejčastěji setkáte.
Ananas
Ananas bývá někdy označován jako král ovoce. Když je správně zralý, má výbornou, lahodnou chuť a vůni. Ananas obsahuje enzym bromelin, který pomáhá při trávení. Správně zralý ananas poznáte podle vnitřních lístků. Zkuste jeden vytrhnout, když to jde obtížně, je ananas nedozrálý, jde-li to příliš lehce, je přezrálý. Lístky správně zralého ananasu kladou lehký odpor. Při nákupu dejte pozor na plíseň. Nejčastěji se objevuje ve spodní části plodu, okolo uříznutého stvolu. Nekupujte také plody, jež mají uschlý listový chochol. Ananas se nesmí skladovat v chladničce, už při 5 °C hnije.
Avokádo
Avokádo je zelenina s vysokým obsahem tuku. Ten je lehce stravitelný a příznivě ovlivňuje obsah cholesterolu v krvi. Slupka je zelená a pod ní nažloutlá dužina s máslovou chutí. Plod má uprostřed velké hnědé semeno. Správně zralé avokádo je na omak měkké a slupka se začíná zabarvovat do hnědé až černé barvy. Avokádo se používá do pomazánek, salátů a mexických jídel.
Kaki
Kaki churma je plod, který se k nám dovážel už za totality. Plody stačí jen rozříznout a dužinu vyjíst lžičkou. Správně uzrálé kaki je měkké, sytě oranžové až načervenalé. Velmi rychle se ve zralosti kazí, proto v obchodech jsou plody nedozrálé, trpké. Po nákupu ho dejte na teplé místo a nechte dojít. Čím měkčí, tím sladší plod bude. Kaki obsahuje vitaminy A a C, jeho pravidelná konzumace snižuje hladinu cholesterolu.
Kiwano
Kiwano je příbuzný melounů a okurek. Oválný žlutooranžový plod s ostny obsahuje tmavozelenou dužinu s velkými zrníčky. Dužina má konzistenci želé. Chutí Kiwano připomíná okurku s banánem. Používá se stejně jako kiwi. Při nákupu nesmí být plod otlačený a nesmí na něm být skvrny. Skladuje se při pokojové teplotě.
Liči
Liči pochází z Číny, říká se mu čínská švestka. Má tvrdou drsnou slupku, která se snadno v prstech rozloupne. Pod ní je pružná, bílá, sladká dužina s vůní růže (já osobně cítím voňavou pelargonii). Uvnitř plodu je oválná pecka. Sušené liči chutí připomíná rozinky. Při nákupu berte jen ovoce s neporušenou slupkou. Liči obsahuje hodně vitaminu C a konzumace plodů pomáhá při překyselení žaludku.
Mango
Mango je pro někoho nejchutnější exotický plod. Při výběru není barva slupky kritériem zralosti, existuje mnoho druhů a některé z nich jsou i v konzumní zralosti zelené. Mango je správně zralé, když změkne a začne příjemně vonět. Dužina je sladká, chutí připomíná meruňky a ananas s lehkou terpentýnovou příchutí. Nejlepší je čerstvé.
Papaya
Papaya je velmi drahé ovoce a k vidění je zřídka. Dováží se letecky a téměř vždy nezralá. Kdo ochutnal zralou papayu na dovolené, ovoce prodávané u nás ho neuspokojí. Dužina je narůžovělá, sladká, chutná podobně jako meloun, ale je krémovější. Uprostřed má dutinu s černými zrníčky. Uvádí se, že jsou mírně jedovatá. Mají palčivou chuť a někde se používají jako pepř. Papaya obsahuje enzym papin, který podporuje trávení.
Pitahaya
Pitahaya neboli dračí ovoce je plod kaktusu. Na našem trhu se setkáváme především s červenou variantou, ale existuje i žlutá pitahaya, která je sladší. Zralá je sytě červená a má pevnou konzistenci. Dužina je křehká, chutí podobná kiwi, ale méně výrazná. Jí se čerstvá nakrájená na plátky, nebo rozpůlená a vydlabává se lžičkou. Před konzumací ji dejte vychladit.
Granátové jablko
Granátové jablko pochází ze Středomoří, kde roste i ve volné přírodě. Plod má červenou kožovitou slupku a uvnitř obsahuje množství kulatých zrníček s nakyslou šťávou a malou pecičkou. Z granátového jablka se vyrábí grenadina. Šťáva z granátového jablíčka snižuje krevní tlak. Při nákupu vybíráme plody s neporušenou slupkou. Doma ho skladujeme v chladničce, při pokojové teplotě vysychá.
Diskuze k článku